Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Irán zažíva boom rozvodových večierkov
Zdielať na

Irán zažíva boom rozvodových večierkov

Zdroj: ISIFA

TEHERÁN / Rodiny v Iráne zvykli utrácať tisíce za svadobné hostiny. V poslednej dobe sa ale rodinné stretnutia často týkajú práve opačnej situácie. Oslavuje sa úspešný rozchod partnerov.

V Teheráne a ďalších veľkých mestách sa rozvodové veselice, na ktoré sa hosťom rozosielajú sarkastické pozvánky, sa tak rozmohli, že mnohí duchovní pocítili potrebu sa k tomu vyjadriť.

Podľa nich ide o satanské veselice. Rozvodov ale aj tak pribúda, týmto spôsobom končí momentálne pätina manželstiev.

Peniaze, drogy, nevera

Len v prvých dvoch mesiacoch súčasného iránskeho kalendárneho roku, teda od konca marca do mája, úrady zaregistrovali 21 tisíc rozvodov. Minister spravodlivosti Mostafa Púr Mohammad, ktorý je duchovný prehlásil, že 14 miliónov rozvodov nie je pre islamský svet dobrou vizitkou.

Podobne ako inde aj v Iráne patria k príčinám rozvodov peniaze, nevera, násilie a drogy. Okrem toho ale ide aj o hlbšie spoločenské zmeny. "Iránci sú stále samostatnejší, najmä ženy. Dosahujú vyššie vzdelanie a finančnú nezávislosť. Kedysi sa žena vydala a musela sa prispôsobiť. Dnes nie je tabu, keď sa rozvedie, ak nie je šťastná," hovorí sociológ Hamíd Rezá Džalajpúr, ktorý pôsobí na teheránskej univerzite.

Štyri roky vybavovania

Tridsaťjedenročná absolventka chémie a hovorkyňa jednej z teheránskych tovární sa rozviedla s manželom kvôli jeho narkomanii. Vybavovanie na úradoch kvôli rozchodu trvalo štyri roky.

"Nemajú radi, keď o rozvod žiada žena. Od tej doby, čo som sa rozviedla, žijem ako v nebi," cituje agentúra Reuters ženu, ktorá nechce byť menovaná.

Keď bol vydatá, radila jej jedna z tiet, aby neumývala riad v určitú hodinu, lebo z toho jej muža bolí hlava.

"Povedala som, že ma to nezaujíma, že sa môže zdvihnúť a umyť ten riad sám," opisuje mladá žena. Na rozvodové večierky vraj nechodí, ale sama svoj rozvod oslávila s priateľmi.

Veno v zlatých minciach

Vo väčšine prápadov sa pri rozvodovom konaní musia manželia dohodnúť. Ak sa muž rozchodu bráni, musí žena preukázať dôvody, ktoré ju k rozvodu vedú. Môže trvať aj na vyplatení vena v zlatých minciach. V poslednej dobe sa výška vena vyšplhala veľmi vysoko.

Pokiaľ muž nie je schopný zaplatiť, môže mu ho žena odpustiť v rámci rozvodovej dohody. Muž ale môže taktiež skončiť vo väzení ako dlžník.

Z rozvodov sa v Iráne v posledných rokoch stal výnosný biznis a zrejme sa to nezmení, pretože počet vzdelaných žien ďalej rastie. Šesťdesiat percent študentov, ktorí sa tento rok zapísali na univerzity, boli ženy. Akonáhle doštudujú nebudú sa chcieť najskôr vydať, ale nájsť si prácu.

"Nehovoríme tu o elite ani o strednej triede. Rozvody sa netýkajú len tých najvyšších spoločenských vrstiev, ktoré sa vidia v západnom spôsobe života. Spoločnosť sa mení z vnútra. Rola žien sa vyrovnáva s ohľadom na ich schopnosti a skúsenosti. Inak by sa nedal rastúci počet rozvodov vysvetliť," hovorí sociológ a odborník na iránsku problematiku z univerzity Princeton Kevan Harris.

Vysoká rozvodovosť, nízka pôrodnosť

Trend znepokojuje vládu, pretože okrem vysokej rozvodovosti sa Irán pasuje s nízkou pôrodnosťou. Zatiaľ neprešli navrhované opatrenia, medzi ktoré patrilo aj vyčlenenie miliardy na príspevky, aby mladí ľudia mohli ľahšie uzatvárať manželstvá.

Verejnosti sa nepáči ani návrh zostaviť zvláštne ministerstvo pre svadby a rozvody. Podľa kritikov sa nafúkne byrokratický aparát, ale na probléme sa nič nezmení. Vláda môže spraviť čokoľvek, s rastúcou zhovievavosťou voči rozvodom zrejme nič neurobí. 

Súvisiace články