Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ľadové kryhy sa topia, mrože skončili na brehu
Zdielať na

Ľadové kryhy sa topia, mrože skončili na brehu

ANCHORAGE / Vedcom sa podarilo zachytiť na Aljaške neuveriteľné zábery nevídanej mrožej kolónie. Na jednej pláži sa tlačilo 35 tisíc zvierat. V neobyčanej teplej vode totiž nie sú kryhy, na ktorých bežne odpočívajú. V rekordných počtoch sa sťahujú na americké a ruské brehy, informovala CNN.

Podľa odhadov vedcov je na ajlašskej pláži až 35 tisíc mrožov. Fascinujúce zábery by ale naopak mali varovať. Túto dobu by totiž mrože mali byť niekde úplne inde - na ľadových kryhách ďaleko od pobrežia.

Teplota Čukotského mora je tento rok o päť stupňov vyššia než obyčajne. Ľad sa topí omnoho rýchlejšie. Za posledných sedem rokov ustúpil desiatky kilometrov na sever do hlbokých vôd oceánu, v ktorých mrože nedokážu loviť.

Tam, kde sa potrava nachádza, naopak chýbajú kryhy, ktoré zvieratám slúžia na odpočinok. Prirodzené prostredie mrožov postupne mizne, píše CNN.

Na brehu našli smrť

Vedci predpovedajú, že počas niekoľkých desiatok rokov by mohli byť letá v Severnom ľadovom oceáne úplne bez ľadu. Riaditeľka arktického programu Svetového fondu na ochranu prírody Margaret Williams tvrdí, že ide o mimoriadne výraznú zmenu.

Pozrite si priložené video z Aljašky:

Pre mnohých expertov je obrovská mrožia kolónia ďalším dôkazom globálnej zmeny klímy. Obyvkle totižto mrože žijú v malých skupinách. Teraz sa ale na jedinej pláži tlačia tonoví obri jeden cez druhého a desiatky z nich už uhynuli.

Súvisiace články