Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pacienti plastických chirurgov dostanú potvrdenie, kto naozaj sú
Zdielať na

Pacienti plastických chirurgov dostanú potvrdenie, kto naozaj sú

Zdroj: ISIFA

SOUL / Ženy a stále častejšie i muži z viacerých ázijských krajín cestujú do Južnej Kórey, aby tam podstúpili zákrok plastickej chirurgie. Pri ceste späť ale môžu mať na hraniciach problémy, pretože vyzerajú inak. Niektoré juhokórejské kliniky preto začali vydávať potvrdenia, ktoré vysvetľujú, prečo dotyčná či dotyčný vyzerá inak ako na fotografii v pase.

Južná Kórea sa v posledných rokoch stala domovom plastickej chirurgie - odhaduje sa, že každá piata žena v Soulu sa nechala operatívne vylepšiť.

Do Južnej Kórey ale prúdia i ženy z iných krajín Ázie, predovšetkým z Číny, aby im miestni chirurgovia pričarovali "kórejský vzhľad". Niektoré majú problémy, keď sa vracajú domov, pretože majú zmenenú podobu.

Byť krajšia

Dvadsaťšesťročná Čang Chan, ktorá pracuje v Pekingu, si vzala niekoľko dní voľna, aby mohla odísť do Južnej Kórey, kde, ako dúfa, získa krajší zovňajšok.

"Hlavne chcem byť krajšia," povedala. "Mala som ale strach z kvality operácie a z toho, ako to dopadne. Zohnala som si množstvo informácii online a bála by som sa podstúpiť operáciu v Číne. Moje kamarátky jazdia často do Južnej Kórey. Povedali mi, že tam je kvalita plastickej chirurgie veľmi dobrá, preto to chcem skúsiť," dodala.

Čang chce zúžiť tvár, aby vyzerala predĺžená a drobnejšia. Lekár jej už povedal, že v takom prípade jej klinika vydá certifikát, ktorý vysvetľuje, prečo vyzerá inak, ako v cestovnom pase.

Pred a po fotografie

Juhokórejské kliniky týmto spôsobom začali reagovať na prípady zahraničných pacientov, ktorí mali problémy ako s juhokórejskými pohraničnými úradníkmi, tak po návrate domov. Tiež letecké spoločnosti kontrolujú, či človek nastupujúci na palubu je ten istý, ako na fotografií cestovného dokladu.

Niektoré kliniky na certifikátoch potvrdzujú, že pacient podstúpil zákrok plastickej chirurgie a uvádzajú zoznam vykonaných operácií. Iné dokonca prikladajú fotografie pred a po zákroku.

Túžbou ľudí z celého sveta, obzvlášť z krajín juhovýchodnej Ázie, po operatívne vyrobenom "kórejskom vzhľade" živí okrem iného i rozmach juhokórejskej kultúry, predovšetkým juhokórejských televíznych seriálov a K-popu.

Luxusná časť Soulu

Väčšina návštevníkov mieri na kliniky v luxusnej časti soulskej štvrti Gangnam. Tam sú najvyhľadávanejšie.

V tejto štvrti tiež najčastejšie stretnete ženy s maskou na tvári - jasnou známkou toho, že sú čerstvo po plastickej operácii tváre a čakajú na zahojenie.

Čím ďalej, tým častejšie je podľa juhokórejských plastických chirurgov to, že ženy ukazujú svoje tváre ihneď po zákroku.

"Nehanbia sa. Chodia okolo s červenou tvárou, aby sa predviedli. Dávajú tým najavo, že sa o seba starajú," prezradil jeden z chirurgov.

Tento trend sa ale neobmedzuje len na ženy. Tiež muži si nechávajú upravovať tváre, aby vyzerali lepšie. Najnovším trendom je operácia, vďaka ktorej sa bez cvičenia môžu pýšiť vypracovanými brušnými svalmi.

Súvisiace články