Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vodiči pozor! Z vôdzky ľahko spravíte slučku
Zdielať na

Vodiči pozor! Z vôdzky ľahko spravíte slučku

BRATISLAVA / Vedeli ste, že pri dopravnej nehode sa aj z 30 kilogramového zvieraťa stáva nebezpečná zbraň? Ak povedzme psa nepripútate správne, môžete ho pripraviť o život aj pri brzdení.

Pes, ktorý nie je pripútaný, dokáže pri náraze v rýchlosti 40 km/h vyvinúť silu až 1 a pol tony, čo zodpovedá váhe hrocha. Je to sekunda, v ktorej sa zrátajú všetky naše zlé rozhodnutia.

"Pes bol zo zadných sedadiel vymrštený na predné sedadlá, zlomil palubnú dosku, riadiacu páku," opisuje hovorca poisťovne Artur Šturmankin. "To telo sa môže šmyknúť popri nej a trafiť vás do hlavy, do do krku," dodáva dopravný konzultant Maroš Palesch.

Airbag

Nepripútaný pes ľahko preletí čelným sklom, alebo zozadu zdevastuje sedadlo vodiča či spolujazdca. Ak si maznáčika vozíte v lone, posledný úder môže prísť pri spustení airbagu.

"Si predstavte, že vám strieľa airbag a medzi ním a vašou tvárou je ešte ten pes," pokračuje Palesch. "Štúdiá dokázala, že dobre zaistený pes dokáže zvýšiť šancu na prežitie," myslí si Šturmankin.

Z vôdzky slučka

Aj náš zákon na zvieratá myslí. Nie je však taký konkrétny, ako v zahraničí. Tam ukladá povinnosť prepravovať psy v špeciálnych klietkach, len výnimočne s použitím psích bezpečnostných pásov. U nás káže vodičovi zviera iba zaistiť.

"Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča, zvierat a ani bezpečnosť cestnej premávky," povedala hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

A práve tu nastáva problém. Mnoho vodičov si to vyloží tým najjednoduchším a najlacnejším spôsobom. Psa v aute priviažu vôdzkou. Už pri prudkom brzdení na červenej, alebo na priechode pre chodcov sa však obojok zmení na slučku, ktorá mu v sekunde dokáže zlomiť väz.

Ak vám život ľudí, ktorých veziete, ani život vášho psa nie je ľahostajný, mali by ste investovať. Základná výbava psí bezpečnostný pás stojí v priemere asi 10 eur, čo je oproti pokute od policajtov, takmer zadarmo. "Hrozí pokuta do 50 eur," povedala Baloghová.

Súvisiace články