Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Rebecca po uhryznutí psa odpadla, operátorka odporučila alpu
Zdielať na

Rebecca po uhryznutí psa odpadla, operátorka odporučila alpu

DUNAJSKÁ LUŽNÁ / Rodina z Dunajskej Lužnej si v nedeľu prešla peklom. Nemecký ovčiak ich dlhoročnej kamarátky z ničoho nič zaútočil na dcéru. Veľa krvi, vytŕčajúce mäso z ľavej ruky či strata vedomia. Operátorka rýchlej zdravotnej služby im sanitku poslať odmietla. Odporučila im, aby ranu dezinfikovali alpou.

Mikinu, ktorú mala Rebecca v ten večer na sebe, pes roztrhal na márne kúsky a z rany sa okamžite začala valiť krv. "Bolo mi vidno mäso," opisuje Rebecca. 

Matka ju odviedla do kúpeľne a snažila sa krvácanie zastaviť, ale rana bola príliš hlboká. Dievča navyše bolesť nezvládlo. Zvalilo sa na dlážku a na chvíľu stratilo vedomie. "Dieťa mi odpadlo," hovorí matka dievčaťa. "Nevnímala som, čo mi kto hovorí," dodáva Rebeccaa.

Odmietli poslať sanitku

Chceli ju čo najskôr dostať do nemocnice. Na linke rýchlej zdravotnej služby im však sanitku poslať odmietli. "Povedala, že to môže byť iba štrajchnutie, ktoré stačí dať pod vodu a vydezinfikovať alpou," tvrdí matka.

"Operátor na linke 155 nevidí, čo je na druhej strane. Treba vždy presne povedať, čo sa deje a aké je to vážne. V tom telefonáte nezaznelo, že to krváca. Operátor to vyhodnotil tak, že odporučil rodine ísť na pohotovosť," uviedol hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.  

Matka dievčaťa priznáva, že nekonala s úplne triezvou hlavou. Bola v takom obrovskom strese, že si rozhovor dokonca vôbec nepamätá. Tvrdí ale, že ak by sa jej však operátorka opýtala, či a ako veľmi rana od zubov obrovského psa krváca, určite by vraj vedela, že situácia je vážna. 

Rebecca skončila na operčnom stole

Dievča nakoniec do nemocnice priviezol otec, ktorý bol v čase útoku mimo domova a dnes už môžeme zodpovedne povedať, že Alpa by v tomto prípade určite zázrak nespravila. Dievča skončilo na operačnom stole. "Dieťa utrpelo hlboké hryzné rany ľavého predlaktia s poškodením svalu a nutnosťou operačnej antibiotickej liečby," uviedla hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Dana Kamenická.

"Ak má ktokoľvek pochybnosti o adekvátnom poskytnutí zdravotnej starostlivosti, môže sa obrátiť na Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou," dodal Chmel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy