Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kim Čong-un sa previezol pýchou KĽDR, hrdzavou ponorkou
Zdielať na

Kim Čong-un sa previezol pýchou KĽDR, hrdzavou ponorkou

PCHJONGJANG / Admiráli armády niekdajšieho Sovietskeho zväzu označili severokórejskú ponorku za zastaralú už v roku 1961. Západní experti vytrvalo poukazujú na to, že pýcha severokórejského vojenského námorníctva by nedokázala potopiť žiadne nepriateľské plavidlo. To ale neodradilo najvyššieho vodcu KĽDR Kim Čong-una, ktorý si plavbu v ponorke triedy Romeo vyskúšal.

Ponorka bola navrhnutá v 50 rokoch minulého storočia a Sovietsky zväz ju vyrábal len 48 mesiacov, než tento typ nahradili ponorky s jadrovým pohonom. Všetky armády na svete sa potom ponoriek triedy Romeo s ich hlučným a ľahko zachytiteľným naftovým motorom vzdali - s výnimkou severokorejských. V súčasnosti 20 ponoriek triedy Romeo predstavuje takmer tretinu severokórejskej vojenskej podmorskej flotily.

Učil navigovať

V niektorých médiách a na internete sa už objavili špekulácie, či snímky Kim Čong-una v ponorke nie sú len propagandistickou montážou.

Kedy sa plavba ponorkou uskutočnila, tlačová agentúra KCNA, neupresnila. Snímky z nej zverejnila v pondelok spoločne so správou, podľa ktorej mladý vodca krajiny "učil" kapitána ponorky, ako správne navigovať. Kim Čong-un tiež vojakov naliehavo vyzval, aby mysleli len na boj a pohnali bojovú pripravenosť.

Žiadna protiponorková ochrana

Ktorýkoľvek kapitán ponorky triedy Romeo by si mal akúkoľvek nepriateľskú akciu včas rozmyslieť, napísal britský list The Daily Telegraph. Plavidlo má torpéda Jü-4 čínskej výroby z 60 rokov minulého storočia s dostrelom šesť a pol kilometra. Ponorka s jadrovým pohonom triedy Los Angeles v americkom vojenskom námorníctve je vybavená raketami Harpoon schopnými potopiť plavidlo na vzdialenosť 240 kilometrov.

Naviac nemajú ponorky Romeo prakticky žiadnu protiponorkovú ochranu, čo znamená, že by sa teoreticky mohli pokúsiť ohroziť nejakú loď, ak sa k nej dostanú dosť blízko, ale budú úplne bez šance. Prinajmenšom jedna severokórejská ponorka k potopeniu ani nepotrebovala nepriateľa - v roku 1985 sa jedno z plavidiel triedy Romeo potopilo z neznámych príčin pri nehode.

Súvisiace články