Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Extrém! V krkolomnom teréne 70 km/h
Zdielať na

Extrém! V krkolomnom teréne 70 km/h

HNILČÍK / Malebnú dedinku Hnilčík zaplavil adrenalín. Naplno sa tam realizovali priaznivci downhillu. Pri krkolomných jazdách na bicykli cez lesy sa zapotili aj diváci. Veď uznajte sami, ísť 70 km/h po hrboľoch na dvoch kolesách nie je žiadna maličkosť.

Jazda s chladnou hlavou

O downhillistoch sa dá povedať, že sú to poriadni blázni na bicykloch. Okrem toho, že vo vysokých rýchlostiach zdolávajú ťažké terény, časť trate doslova preletia.

"Tu človek musí jazdiť s chladnou hlavou a musí stále rozmýšľať. Lebo kto nerozmýšľa, tak väčšinou sa zraní, alebo spadne," tvrdí organizátor Tomáš Vrbovský.

Životunebezpečné chyby

Títo pretekári počas jazdy nestihnú ani poriadne žmurknúť. Na trati ich čakajú strmé zrázy, korene stromov, kamene a blato. Napriek tomu lyžiarsky svah na Mraznici zídu za približne dve minúty. Koncentrácia musí byť maximálna.

"Dá sa spadnúť, technika môže zlyhať. Dá sa vyjsť mimo trať. Tá chyba príde počas chvíľky a môže to skončiť aj odletom vrtuľníkom," vysvetľuje pretekár z Česka Lukáš Šplíchal. 

Súťažia aj ženy

Tí najrýchlejší sa dokážu krkolomným terénom rútiť aj 70 kilometrovou rýchlosťou. Extrémnosť takejto jazdy nepriťahuje iba mladých mužov. Na Mraznici sa dole kopcom rútili aj ženy či mladí chlapci.

"Priateľ jazdil a mňa to začalo baviť. Podľa mňa je to dostatočný adrenalín. A tak baví ma to, to je hlavné asi," povedala milovníčka downhillu Zuzana Gadušová.

Nie nadarmo sa o Hnilčíku hovorí ako o jednej z najťažších tratí na Slovensku. Na pretekárov tu čaká úsek, ktorý by ľudia mali problém zísť po vlastných. Takmer kolmý zraz však skúsení pretekári zvládali bravúrne. Síce niektorí aj popadali, ale pokračovať zvládli. Najčastejšie sa tu stavajú zlomeniny, hlavne ak hrá počasie proti, najmä vietor.

Súvisiace články