Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Top 10 najvhodnejších potravín na krásnu a zdravú pleť
Zdielať na

Top 10 najvhodnejších potravín na krásnu a zdravú pleť

BRATISLAVA / Aj vy si kupujete drahé kozmetické výrobky, ktoré sú v konečnom dôsledku neefektívne? Je na čase vyhodiť všetky tie luxusné, ale neúčinné produkty a začať jesť potraviny pre dokonalú pleť. Informuje server amerikanki.com.

Správne potraviny na dokonalú pleť

Každý z nás zažil problémy s pleťou, či nepríjemné akné, ktoré sa nespája výlučne s pubertou. Mnohí z nás vyhodili stovky eur za kvalitné a drahé kozmetické produkty, ktoré sa ale v konečnom dôsledku vôbec neoplatili.

Pritom je to také jednoduché! Stačí len jesť správne potraviny a problémy s pleťou zmiznú šibnutím čarovného prútika. Ak chcete mať dokonalú pleť, stačí si do jedálnička pridať tých 10 potravín.

Top 10 potravín

Potraviny Potraviny
Červená paprika

Horká čokoláda

Losos Kokosový olej
Zelený čaj Špenát
Semienka Zeler
Papája Mrkva

zdroj: Amerikanki.com

1. Červená paprika

Červená paprika je chutná zelenina, na ktorej si môžete pochutiť v surovom stave, ale aj ju uvariť. Len jedna paprika obsahuje viac ako 100 percent dennej dávky vitamínu C, taktiež množstvo vlákniny a vitamínu B6. Okrem toho je bohatá na karotenoidy, ktoré zabraňujú tvorbe vrások a zvyšujú prekrvenie pokožky, takže mladosť na vašej pleti sa predĺži.

Červená paprika je nízkokalorickou potravinou, takže sa stará aj o vašu líniu. Vláknina, ktorú obsahuje, vás zasýti, nepriberiete a ešte vďaka karotenoidom, ktoré bojujú aj s akné, budete mať navyše dokonalú pleť!

2. Horká čokoláda

Dá sa aj denne maškrtiť, mať krásnu pleť a nepriberať! Horká čokoláda je bohatá na antioxidanty, mastné kyseliny, ktoré rozžiaria pleť a chránia ju pred nebezpečnými slnečnými lúčmi. Okrem toho, kakao uvoľňuje tepny a zvyšuje krvný obeh, ktorý sa odrazí na vašej pleti.

Nahradiť ju môžete aj kakaovým práškom, či surovým kakaom. Tie obsahujú ešte menej tuku. Ideálne je, ak čokoláda alebo prášok obsahuje aspon 80 percent kakaa.

3. Losos

Losos je výbornou potravinou, ak máte obdobie plné stresu, úzkosti, depresie. Obsahuje vitamín D, ktorý udržiava srdce, kosti, črevá a mozog zdravými. Pomáha tiež predchádzať rakovine hrubého čreva, pocitom úzkosti, depresiám, srdcovým chorobám a ochoreniam kostí.

Losos je tiež bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú vynikajúce v boji proti zápalom, vráskam a akné. Jeho vysoký obsah pomáha hydratovať pokožku zvnútra. Po konzumácii lososa budete mať nielen pevné kosti, ale aj krásne a zdravé vlasy.

4. Kokosový olej

Kokosový olej je jedným z najbohatších zdrojov nasýtených tukov. Obsahuje kyselinu laurovú, ktorá má silné antibakteriálne a protivírusové látky. Takže vaše telo a pokožku chráni pred vírusmi, infekciami, zápalmi a akné.

Kokosový olej je tiež bohatý na esenciálne mastné kyseliny a vitamín E, ktoré sú ideálne udržiavajú vašu pleť mladistvú, vlhkú, sviežu a bez vrások. A pritom stačí konzumovať len jednu polievkovú lyžičku každý deň.

5. Zelený čaj

Síce je zelený čaj nápojom, čajové lístky pochádzajú z rastlín. Zelený čaj je skvelým zdrojom antioxidantov a jedinečných aminokyselín, ktoré pomáhajú uvoľňovať telo a znižujú v ňom napätie.

Pokiaľ si každý deň dáte horúci zelený čaj, bude vaše telo predchádzať rakovine a odbúrate aj napätie a stres. Zelený čaj môže znížiť riziká vysokého krvného tlaku. Ak chcete vidieť výsledky, je dobré piť denne aspoň 3 šálky tohto liečivého nápoja.

6. Špenát

Špenát je zdravá a zdravá potravina. Obsahuje veľké množstvo živín, ktoré sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Špenát je skvelým  zdrojom železa, kyseliny listovej, chlorofylu, vitamínu E, horčíka, vápnika, vitamínu A, vlákniny, rastlinných bielkovín a tiež vitamínu C. Vďaka antioxidačným schopnostiam a tiež prítomnosti vitamínov C a E je obzvlášť skvelý pre vašu pokožku
Špenát obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti všetkým typom kožných problémov. Pridajte ho do svojho každodenného jedálnička a uvidíte, čo sa stane. Ak začnete konzumovať špenát pravidelne, budete prečisťovať  pokožku zvnútra.

7. Semienka

Semienok je množstvo druhov - tekvicové, slnečnicové, ľanové, semená konope a ďalšie. Všetky sú však veľmi dobré na pokožku. Tekvicové a slnečnicové semienka sú bohaté na selén, vitamín E, horčík a bielkoviny. Selén a proteín udržiavajú pokožku mladistvú a napnutú, vitamín E zvyšuje zas vlhkosť v pokožke a horčík znižuje hladinu stresu. Zdravé omega-3 mastné kyseliny v semienkach sú ideálne v boji proti vráskam a s akné. Semená sú navyše bohaté na bielkoviny.

Pritom je to také jednoduché. Stačí si len šalát alebo iné jedlo posypať semienkami a koľko ste už pre seba a svoju pokožku urobili? Napríklad teknicové a slnečnicové semienka sa dajú jesť aj surové.

8. Zeler

Zeler, potravina, ktorú si môžete dopriať denne, pomôžete tak svojej pokožke, zasýtite sa a nepriberiete. Zelená potravina obsahuje vitamín K, ktorý udržuje krvný obeh a pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Znižuje tiež stres, ktorý škodí pleť, môže spôsobovať migrény a dokonca aj rakovinu.

Zeler obsahuje tiež prírodný sodík, draslík a vodu, čiže zabraňuje dehydratácii. Dehydratovaná pokožka je suchá, často sa olupuje, pribúdajú vrásky - tomu všetkému zabraňuje práve zeler. Jeho konzumácia denne, alebo každý druhý deň môže vašej pokožke len pomôcť. Okrem toho je nízkokalorický.

9. Papája

Papája je ovocie, ktoré má bohatú históriu, ale aj vysokú nutričnú kvalitu. Pri veľmi nízkom počte kalórií (len 39 kalórií v 100 gramoch). Neobsahuje žiaden cholesterol. Pre tých, ktorí si dávajú pozor na váhu, ideálna potravina.

Papája je chudobná na fruktózu, na druhej strane podporuje trávenie. Obsahuje antioxidačné živiny, vitamíny C a E a beta-karotén, takže znižuje zápaly a bojuje s akné. Vitamín C tiež chráni pokožku pred nebezpečnými slnečnými lúčmi.

10. Mrkva

Mrkva je nielen dobrá na váš zrak, ale má blahodárne účinky aj na vašu pokožku. Je bohatá na vitamín A, ktorý pomáha zabrániť nadmernej produkcii buniek na vonkajšej vrstve kože. Práve to je miesto, kde prebytok kožného mazu v kombinácii s odumretými bunkami pokožke škodí a upcháva póry.

Vitamín, ktorý mrkva obsahuje, znižuje riziko ochorenia rakoviny kože. Ak chcete byť zdravý a mať krásnu pleť, chrúmajte túto zdravú potravinu denne.

Aspoň dvakrát do týždňa

Nikde nie je napísané, že všetky tieto potraviny musíte jesť každodenne, hoci by to bolo pre vaše telo skvelé. Avšak, ak si doprajete väčšinu potravín aspoň dvakrát do týždňa, podporíte nielen váš imunitný systém, ale doprajete aj vašej pleti. Viac sa dočítate TU.

Súvisiace články