Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako si zabezpečiť pivnicu pred zlodejom
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako si zabezpečiť pivnicu pred zlodejom

PRIEVIDZA / Počet krádeží v pivniciach panelákov stúpa. Obyvatelia si pritom do nich odkladajú neraz aj hodnotné veci.

Zlodeji to majú ľahké

Vykrádanie pivníc je v panelákoch doslova hitom. "Stačí sa nenápadne dostať do bytovky a potom má zlodej voľné pole pôsobnosti," vraví Vít Zajac z Mestskej polície v Prievidzi.

Do kariet im hrá aj to, že pivnice v panelákoch nie sú takmer vôbec zabezpečené. Jediné čo musia prekonať je vo väčšine prípadov iba visiaci zámok.

"Holými rukami boli latky vytrhnuté a celá petlica odtrhnutá. Zlodej bol hneď vo vnútri," hovorí Jozef Adame z Občianskeho združenia Bývajme bezpečne.

"V minulosti sa mi stalo, že som prišla do pivnice a bola vylomená, všetko bolo preč. Škoda bola 1000 eur," hovorí majiteľka pivnice. 

Vyriešia to dobré dvere

Zlodeji si majú z čoho vyberať. Odborníci radia. Jediné, čo ich zastaví, je dobre zabezpečená pivnica. "Jednou z možností je vymeniť latkovú pivnicu za železnú. Táto je uchytená do stropu, do zeme a do stien, teda zlodej sa tadiaľ nedostane," vysvetlil ďalej Adame.

Veľký dôraz treba klásť na uzamykanie. To je najcitlivejšie miesto. "Pri tomto mi to trikrát uzamkne hore a do stropu a do podlahy," uzavrel Adame.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články