Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári vs. bratislavské nemocnice: Vojna o parkovisko!
Zdielať na

Lekári vs. bratislavské nemocnice: Vojna o parkovisko!

BRATISLAVA / Lekárski odborári sa opäť búria. Rozhodnutie svojich nadriadených o spoplatnení parkovísk pred dvoma z troch najväčších nemocníc v Bratislave odmietajú akceptovať. A ministerke zdravotníctva poslali otvorený list.

Bezprecedentný zisk

Spoplatnenie parkovania pred nemocnicami v bratislavskom Ružinove a Petržalke je nemorálne. Tvrdí to Lekárske odborové združenie. Rozhodli sa poslať otvorený list ministerke zdravotníctva.

"Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou," uvádza LOZ v otvorenom liste. Odborové združenie zároveň tvrdí, že spoplatnenie parkovania bude tvoriť bariéru znemožňujúcu niektorým pacientom dostať sa bez platenia k zdravotnej starostlivosti.

1 044 ľudí pod petíciou

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Petry Stano Maťašovskej súčasné vedenie vykonalo od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná, a preto je terajšie vedenie UNB povinné postupovať v jej zmysle," informovala Stano Maťašovská.

Aktivisti odovzdali už 12. novembra v podateľni riaditeľstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave petíciu s podpismi proti spoplatnenému parkovaniu pred nemocnicami v Ružinove a v Petržalke. Organizátorka petície Tatiana Mikušová vtedy povedala, že proti parkovnému pred bratislavskými nemocnicami sa v priebehu dvoch týždňov podpísalo 1 044 ľudí.

Ružinov aj Petržalka

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva UNB zo zmluvy z 22. decembra 2011. Univerzitná nemocnica v Bratislave podala v apríli 2012 v súvislosti so zákazkou k parkovacím miestam pred bratislavskými nemocnicami podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

UNB tak urobila po kritike lekárskych odborárov. Podľa zmluvy so spoločnosťou ZIPP-S chcú pri nemocnici v Ružinove vybudovať 230 parkovacích miest a rovnaký počet miest pri nemocnici Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Spoločnosť vybrali na základe verejnej súťaže. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

TV JOJ

Súvisiace články