Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekári zdvíhajú prst! Hrozia štrajkom, ako v roku 2011
Zdielať na

Lekári zdvíhajú prst! Hrozia štrajkom, ako v roku 2011

BRATISLAVA, PREŠOV / Budú lekári v nemocniciach aj po Vianociach, či nie? To je otázka, ktorú rozrieši možno piatkové rokovanie lekárskych odborárov a ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Nateraz vystrkujú rožky len lekári v Prešove, vo vzduchu však cítiť závan štrajku z roku 2011.

Problémy s dodatkami

Situácia v zdravotníctve sa nám opäť raz komplikuje. Po zdravotných sestrách, ktoré štrajkovali pred Úradom vlády, tu máme opäť výpovede lekárov pohotovostných služieb, konkrétne v prešovskej nemocnici. Situácia je tam tak, že do Vianoc tam má kto slúžiť, no po sviatkoch je situácia veľmi otázna, pretože tam dalo výpoveď zo služieb až 129 lekárov z 350-tich.

Dôvodom je nespokojnosť s pracovnými zmluvami. Konkrétne s ich dodatkami. V nich majú byť podľa LOZ zakomponované presné znenia paragrafov zákona, ktorý im garantuje vyššie mzdy.

Pridajú sa ďalší?

Toto presné znenie im však chýba. A to podľa lekárov nie je prijateľné. Času na dohodu je stále dosť. V piatok sa o ňu budú snažiť priamo na ministerstve zdravotníctva, kde budú rokovať ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská so zástupcami LOZ a prešovskými lekármi. Otázne však je, či sa k týmto lekárom, o ktorých hovoríme, že ich je 129, nepridajú ďalší.

A to nielen z Prešova, ale aj z iných nemocníc, kde nie sú tieto dodatky ešte podpísané. Otázne je teda, či sa nevrátime naspäť do roku 2011, kedy sa tá situácia naozaj vyhrotila a lekári odišli od svojich pacientov.

Majú vyčerpaných 400 hodín nadčasov

Tretina lekárov vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove k utorku 12.11 vypovedala služby. Celkovo ide o 129 z 350 lekárov, ktorí už majú vyčerpaných 400 hodín nadčasov.

Na ďalšie nadčasové hodiny dávali súhlas, ktorý teraz odvolávajú. Výpovede lekári doručovali už od pondelka, výpovedná lehota je 30 dní. O tomto kroku Lekárskeho odborového združenia (LOZ), informovalo ministerstvo zdravotníctva (MZ). LOZ aktivitu potvrdilo s tým, že podobne bude postupovať aj v ostatných nemocniciach.

Rozbiehajú nátlakové akcie

Ako uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, odborári si stanovili podmienku, a to, aby sa do ich pracovných zmlúv skopírovali presné paragrafy zákona, ktorý rieši navýšenie miezd lekárov od budúceho roka. Ten je v platnosti už niekoľko mesiacov. Zástupcovia LOZ totiž odmietajú formuláciu, ktorú im v nových zmluvách predstavil riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha.

Ako spresnila Čižmáriková, v zmluve nechcú odvolávku na platný zákon, ale chcú presné opísanie zákona vrátane vyčíslenej výšky mzdy. "Lekári riadení LOZ , pre upevnenie si svojej pozície pri vyjednávaní, začali vypovedať zmluvy. Bezdôvodne a neočakávane si diktujú nové podmienky a opäť rozbiehajú nátlakové akcie," zhodnotila konanie odborárov Čižmáriková.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy