Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Cukor je najsilnejšou drogou 21. storočia
Zdielať na

Cukor je najsilnejšou drogou 21. storočia

BRATISLAVA / Poznáte to, nedokážete si dať iba jednu kocku čokolády, či jediný koláčik, prípadne iba jeden plátok klobásy. Niektoré pochutiny v nás jednoducho vyvolávajú nutkanie dať si ich znova a znova. Nečudo, v našom mozgu totiž jedlá dokážu vyvolať podobný pocit ako tvrdé drogy. Môžeme sa stať závislými na sladkostiach či chrumkách? Je toto vysvetlením na celosvetovú epidémiu obezity?

Vyplavujú sa endorfíny, vytvára si návyk

V pokusoch s laboratórnymi potkanmi si hlodavce vybrali sladkú, krémom plnenú sušienku rovnako často, ako v obdobnom teste kokaín. Podľa niektorých štúdií je dokonca pôžitok z obľúbeného jedla ešte silnejší, ako z drogy.

"Vyplavujú sa endorfíny, má to pozitívny vplyv na človeka, vytvára si návyk," informuje psychologička Nina Jančovičová. Zážitok z chuti niektorých jedál vraj v mozgu aktivuje to isté takzvané centrum slasti ako omamné látky. A náš mozog si z nás potom robí dobrý deň.

Väčšina ľudí sa vie ovládať

"Keď má niekto mimoriadnu chuť na sladké, to neznamená, že má nízku hladinu krvného cukru," tvrdí gastroenterológ Peter Minárik. Či človek prestane mať zdravé hranice vo výbere jedla, však závisí aj od genetiky či prostredia.

"Pre úplnú väčšinu ľudí určite cukor drogou nie je a takisto ani tuk. Väčšina ľudí sa vie ovládať a vie si povedať kedy dosť," dodáva Minárik. Príjemné chute sa často stávajú náhradou drogy, od ktorej človek abstinuje.

Výber potravín je v našich rukách

"Je dokázané, že alkoholici, keď začnú abstinovať, priberajú na váhe, to je spôsobené práve tým, že majú chuť na sladké," vysvetľuje psychiater Pavel Palkovič. Neviňme sa však z toho, že nám chutí sladké - máme to údajne zakódované v génoch, a to nielen my ľudia, ale aj iné cicavce. Výber potravín je však v našich rukách.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články