Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prší, na cestách sa šmýka. Môžu za to aj kvitnúce stromy
Zdielať na

Prší, na cestách sa šmýka. Môžu za to aj kvitnúce stromy

Náhla zmena počasia sa okamžite prejavila na cestách. Už ráno sa po celom Slovensku stalo hneď niekoľko dopravných nehôd. Poriadne sa na nich totiž šmýka. Vinníkom sú aj kvitnúce stromy!

Pozor najmä pri brzdení!

Ak sa chystáte vyraziť autom na cesty, dávajte si poriadny pozor! Na cestách sa šmýka viac, než obyčajne. Za všetko môžu kvitnúce stromy. "Keď začne pršať, na cestách sa vytvára prachovo mazľavá, dá sa povedať topoľová vrstva, film, ktorý je veľmi nebezpečný a ktorý sa podstatne viac šmýka, ako keď už súvisle prší. Vtedy to tá voda postupne splachuje," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Zmes na cestách z kvitnúcich stromov je nebezpečná najmä pri brzdení. Ako sa treba v takýchto podmienkach na cestách správať? Maroš Palesch: "Opatrne, nechávať si dlhšie rozostupy a sledovať situáciu pred sebou tak, aby sme nemuseli brzdiť na poslednú chvíľu."

Nebezpečné sú aj mláky

Navyše, keďže má dnes pršať takmer na celom území Slovenska, dávajte si dobrý pozor aj na mláky na cestách. Hrozí totiž vznik aquaplaningu. Keď totiž v rýchlosti vletíte do poriadnej mláky - skôr už  jazierka, medzi vozidlom a vozovkou sa môže vytvoriť vrstva vody, na ktorej sa auto správa doslova ako na ľade a vy zrazu ani neviete, ako sa s vami točí celý svet.

Maroš Palesch: "Na mnohých cestách sa nám voda nalieva do vyjazdených koľají od ťažkých nákladných áut, takže riziko nielen šmyku, ale aj aquaplaningu je veľmi vysoké."

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Auto_idúce_voda

isifa

Súvisiace články