Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
767. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní
Zdielať na

767. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri ruských vzdušných úderoch na ciele v Ukrajine zomreli dvaja ľudia. Jeden vo Ľvovskej a ďalší v Charkovskej oblasti. Ukrajinské letectvo zničilo 18 z 27 ruských striel a útočných dronov. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukreňerho oznámila, že cieľom ruského útoku boli energetické zariadenia vrátane elektrických rozvodov na juhu krajiny. Podľa Moskvy išlo o rozsiahly úder na energetiku a plynárenský priemysel, ktorý narušil prevádzku zbrojných podnikov na Ukrajine. Prezident Zelenskyj vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní, aby sa jeho krajina mohla účinne brániť.

​Ukrajina hlási dvoch zabitých po ruských vzdušných úderoch a ostreľovaní

Pri ruských vzdušných úderoch a ostreľovaní Ukrajiny zomreli dvaja ľudia, jeden v Ľvovskej a ďalší v Charkovskej oblasti. Uviedli to dnes ukrajinskí činitelia na platforme Telegram. Ukrajinské letectvo hlási zostrelenie 18 z 27 ruských striel a útočných dronov. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho oznámila, že cieľom ruského útoku boli energetické zariadenia vrátane elektrických rozvodní na juhu krajiny. Moskva podľa ruských agentúr vyhlásila, že jej armáda podnikla rozsiahly úder na energetickú infraštruktúru, plynárenský priemysel a narušila fungovanie zbrojárskych podnikov na Ukrajine.

Šéf správy západoukrajinskej Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zabitom mužovi pri údere ruských striel na rovnaké zariadenie kritickej infraštruktúry, ktoré sa stalo cieľom Rusov už minulú nedeľu a v piatok. O aký objekt ide, nespresnil. Poškodená je podľa jeho slov administratívna budova.

Podobné vyhlásenia strán nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Putin podpísal výnos o jarnom odvode do armády

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o jarnom odvode do armády. Odvody potrvajú od 1. apríla do 15. júla. Do povinnej vojenskej služby by malo nastúpiť 150-tisíc ľudí. Príslušný dokument bol zverejnený na oficiálnom webovom portáli štátnej správy, informovala v nedeľu agentúra Reuters. Ročnú službu v armáde - alebo ekvivalentný výcvik počas vysokoškolského vzdelávania od veku 18 rokov - sú v Rusku povinní absolvovať všetci muži.

Od 1. januára - podľa nových pravidiel - podliehajú brannej povinnosti osoby vo veku od 18 do 30 rokov. Predtým bola horná hranica odvodového veku 27 rokov. Muži, ktorí dovŕšili 27. rok života do 31. decembra minulého roka, už do armády odvedení nebudú.

Lecornu: Francúzsko dodá Ukrajine ďalšie obrnené vozidlá i rakety

Francúzsko bude Ruskom napadnutej Ukrajine naďalej dodávať obrnené vozidlá a rakety protivzdušnej obrany, uviedol francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pre nedeľňajšie vydanie novín La Tribune. TASR informuje podľa správy agentúry DPA. "Paríž pracuje na zodpovedajúcom balíku pomoci pre Kyjev, ktorý by obsahoval staršie, avšak stále funkčné vybavenie francúzskej armády," spresnil Lecornu.

Francúzsko sa tiež chystá Kyjevu dodať aj ďalšie rakety typu Aster, určené pre systém protivzdušnej obrany Samp/T. Lecornu však doposiaľ nespresnil rozsah plánovanej dodávky. V prípade obrnených vozidiel by podľa neho malo ísť o "stovky", cituje DPA. Ukrajina by s balíkom pomoci od Francúzska mohla počítať ešte v priebehu tohto a začiatkom budúceho roka.

Zelenskyj zaželal skorý mier Ukrajincom i iným národom zažívajúcim vojnu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť vyzval svojich spoluobčanov na obranu pred ruskou agresiou. Urobil tak v posolstve adresovanom Ukrajincom, ktorí slávia veľkonočné sviatky podľa západného obradu. Vo svojom statuse na sieti X Zelenskyj deklaroval, že Veľká noc pripomína silu ducha, ktorý odoláva temnote a zjednocuje svet: spája rodiny, národy a kontinenty. Zdôraznil, že "život môže vyhrať" napriek nepretržitému teroru Ruska.

Podľa agentúry DPA Zelenskyj doplnil, že v poslednom čase "nie je dňa ani noci, aby sa ruský teror nesnažil zničiť životy Ukrajincov". Spresnil, že aj v noci na nedeľu Ukrajina opäť odolávala útokom rakiet i bezpilotných lietadiel. "My sa však bránime, vydržíme, náš duch sa nevzdáva a vie, že smrti sa dá zabrániť. Život môže vyhrať," ubezpečoval Zelenskyj.

Zelenskyj na záver svojho posolstva zaželal Ukrajincom, ale aj iným národom, ktoré trpia vojnami, aby rýchlo nastal mier. "Nech sú dnes vyslyšané všetky modlitby za ochranu pred zlom. Nech viera spojí všetky dobré srdcia a posilní tých, ktorí bránia svoj domov. A nech sa priblíži skutočný mier pre celú našu Ukrajinu a všetky národy, ktoré trpia vojnami," vyhlásil ukrajinský prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy