Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V zálive objavili čertotvaré ryby
Zdielať na

V zálive objavili čertotvaré ryby

Zdroj: msn.com

Ide o dva nové druhy, pre ktoré môže ropa predstavovať obrovské riziko

Oba druhy, Halieutichthys intermedius a H. bispinosus, žijú v oblasti postihnutej únikom ropy z potopenej plošiny Deepwater Horizon spoločnosti BP v Mexickom zálive.

Novoobjavené druhy majú rovnako ako ostatní zástupcovia čeľade Ogcocephalidae zvrchu sploštené telo a brušné plutvy a análnu plutvu majú prispôsobené na "chôdzu" po morskom dne, kde trávia celý svoj život.

Živia sa drobnými bezstavovcami a dorastajú do veľkosti približne 15 centimetrov. Halieutichthys bispinosus žije v plytkých vodách pri pobreží štátov Louisiana, Alabama, Mississippi, Florida, Georgia a Južná a Severná Karolína, druh Halieutichthys intermedius sa však pravdepodobne vyskytuje len v oblasti ropnej škvrny, ktorá môže preňho predstavovať vážne nebezpečenstvo.

"Ak unikajúca ropa spôsobí úhyn živočíchov predstavujúcich zdroj potravy týchto rýb a ak sa ropa dostane do plytčín, kde sa tento druh vyskytuje, tak neviem, ako sa im podarí prežiť," uviedol biológ Prosanta Chakrabarty, ktorý je jedným z objaviteľov nových druhov.

Najčítanejšie správy