Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Česká vláda podala demisiu
Zdielať na
Zahraničie

Česká vláda podala demisiu

Zdroj: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Svoje povinnosti si však musí ešte vykonávať naďalej

Na základe českej ústavy vláda po desiatej hodine podala demisiu po skončení prvej schôdze novej snemovne, pričom tá sa skončila vo štvrtok. 

Český prezident Václav Klaus demisiu prijal. Fischer mu ju na Pražský hrad doručil osobne. Prezident poďakoval vláde za jej doterajšiu činnosť. Konštatoval, že svoju úlohu splnila a zároveň požiadal ministrov, aby svoje úrady zastávali až do menovania novej vlády.

"V niečom mala zvláštnu úlohu, komplikovanejšiu a aj uľahčenú tým, že nemala nepriateľa, ktorý by na ňu útočil. Aj ja, rovnako ako verejnosť, zdieľam názor, že vláda svoju úlohu splnila," uviedol Klaus na margo toho, že vláda mala pôvodne preklenúť prechodné obdobie do predčasných volieb.

Fischerov kabinet má za sebou ťažký rok a navyše sa jeho pôsobenie oproti pôvodným plánom dvojnásobne predĺžilo. Premiér sa nemohol opierať o väčšinu v snemovni a podľa agentúry Mediafax obmedzovala všetky jeho rozhodnutia aj absencia politického mandátu. Napriek tomu musela jeho vláda počas svojho funkčného obdobia zrealizovať viacero kľúčových opatrení. Za tie sa jeho "úradníci" stávali častými terčmi útokov zo strany politikov.

U Čechov si však vláda Jana Fischera a jeho tím za svoje pôsobenie od apríla 2009 vyslúžili uznanie. Odchádzajúci vládny kabinet sa stal jedným z najpopulárnejších v dejinách Českej republiky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy