Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Španielsko smúti za obeťami vlakového nešťastia
Zdielať na
Zahraničie

Španielsko smúti za obeťami vlakového nešťastia

Dvanásť ľudí zomrelo a 14 utrpelo zranenia, keď išli cez koľajnice a vrazil do nich vlak

Kráľ Juan Carlos v súvislosti s tragédiou zrušil plánovanú účasť na tradičných svätojánskych oslavách. Katalánsko, na území ktorého k nešťastiu došlo, vyhlásilo deň smútku za obeťami.

Skupina prevažne mladých ľudí, smerujúca na oslavy začiatku leta na neďalekej pláži, si chcela krátko pred polnocou skrátiť cestu cez koľajnice v letovisku Castelldefels juhozápadne od Barcelony.

V tom do nich veľkou rýchlosťou narazil prechádzajúci rýchlik z Valencie do Barcelony, ktorý nemal zastávku v miestnej stanici. Rušňovodičovi sa podarilo ubrzdiť súpravu až niekoľko sto metrov od miesta kolízie.

Dvanásť ľudí zomrelo na mieste. Ďalších 14 utrpelo zranenia. Traja sa nachádzajú v kritickom stave, štyroch zranených už prepustili z nemocnice. Mnohé z obetí roztrhal vlak na kusy. Podľa denníka El País boli všetky obete a zranení vo veku od 19 do 26 rokov, s výnimkou jednej 45-ročnej ženy.

"Noc svätého Jána, ktorá sa obyčajne nesie v znamení osláv sa zmenila na tragédiu," vyhlásil katalánsky regionálny premiér José Montilla, ktorý osobne navštívil miesto nešťastia. Podľa jeho názoru nehodu zapríčinila neopatrnosť obetí.

Železnice, ktoré začali vyšetrovanie príčin tragédie, zdôrazňujú, že stanica spĺňala všetky bezpečnostné štandardy. Na prechod cez koľajnice slúžil podchod pre peších popod trať.

Podľa svedkov bolo v skupine asi 30 až 40 ľudí, vrátane niekoľkých občanov Latinskej Ameriky. Krátko predtým vystúpili v euforickej nálade z osobného vlaku z Barcelony. Pre prechod krížom cez koľajnice sa vraj rozhodli preto, že podchod bol plný ľudí smerujúcich na plážovú párty s tradičnými svätojánskymi ohňami.

"Bolo to brutálne. Znelo to, ako keby drvili kamene, ale boli to ľudia," komentoval vlastník obchodu na železničnej stanici. Všade bola krv, ozývali sa zúfalé výkriky zmrzačených obetí a preživších, ktorí prišli o priateľov a príbuzných. Niektorých zo zranených po náraze zasiahli časti ľudských tiel.

Išlo o najhoršie železničné nešťastie v Španielsku od roku 2003, keď prišlo o život 19 ľudí pri zrážke osobného a nákladného vlaku v kastílskom meste Chinchilla.

Zdielať na

Najčítanejšie správy