Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Systém na odstraňovanie ropy uzavreli
Zdielať na
Zahraničie

Systém na odstraňovanie ropy uzavreli

Zdroj: TASR/AP

BP odstránil uzáver na poškodenom vrte v Mexickom oceáne

Celkovo systém odsával 16.000 barelov ropy denne k plavidlu na hladine. Uzáver odstránili po tom, ako došlo ku kolízii s podmorským robotom.

Zariadenie by sa malo reštartovať ešte dnes, povedal admirál americkej pobrežnej stráže Thad Allen. Podľa agentúry AP museli uzáver odstrániť kvôli plynu v trubiciach.

Americký minister vnútra Ken Salazar dnes povedal, že podľa jeho názoru prvotné zistenia vyšetrovateľov poukazujú na "nezodpovedné správanie", ktoré predchádzalo výbuchu vrtnej plošiny.

Admirál Allen tiež informoval, že zomreli dvaja robotníci, ktorí pomáhali odstraňovať následky ropnej pohromy. Smrť oboch mužov pravdepodobne nesúvisí s ich prácou, ale vyšetruje sa.

Tím amerických vedcov odhadol, že z poškodeného vrtu uniká denne až do 60.000 barelov ropy. Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.

Ropa znečisťuje Mexický záliv už dva mesiace. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA, ktorá ohrozuje prírodu, rybolov a ekonomiku amerických štátov pri pobreží zálivu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy