Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
O poľskom prezidentovi sa rozhodne v 2. kole
Zdielať na

O poľskom prezidentovi sa rozhodne v 2. kole

Brinislaw Komorowski získal 41,22 percenta hlasov a Jaroslaw Kaczynski prekvapil 36,74 percentami hlasov.

Podľa čiastkových výsledkov, ktoré ústredná volebná komisia zverejnila dnes ráno po spočítaní vyše 94 percent odovzdaných hlasovacích lístkov, získal Komorowski, kandidát stredopravej Občianskej platformy (PO) a dočasná hlava štátu, 41,22 percenta hlasov.

Jaroslaw Kaczynski, dvojča prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul 10. apríla pri leteckej katastrofe na západe Ruska, dostal 36,74 percenta hlasov.

Prvé prognózy pritom predpovedali viac ako desaťpercentný rozdiel medzi oboma uchádzačmi.

Keďže ani jeden z prvých dvoch najlepšie umiestnených kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, o novom prezidentovi Poľska sa definitívne rozhodne až o dva týždne.

V ranných hodinách stále neboli spočítané hlasy okrem iného vo Varšave, Katoviciach a Lodži. Voličská účasť dosiahla 55 percent.

Na treťom mieste skončil kandidát Zväzu demokratickej ľavice (SLD) Grzegorz Napieralski s necelými 14 percentami. Ľavica by mohla 4. júla byť jazýčkom na váhach, keďže podľa prieskumu inštitútu Millward Brown SMG/KRC by Komorowski druhé kolo vyhral so ziskom takmer 54 percent hlasov, Kaczynski by získal 39 percent.

Jaroslaw Kaczynski (61) napriek tomu verí vo víťazstvo v druhom kole. Jeho prívrženci pripomenuli prezidentské voľby na jeseň 2005, keď v prvom kole vtedajší premiér Donald Tusk porazil Lecha Kaczynského, ale v druhom kole sa karta obrátila. Rozhodujúce boli hlasy ľavicových voličov a preto aj tentoraz sa Jaroslaw Kaczynski obrátil aj na nich a pochvalne sa vyjadril a návrhoch SLD ohľadom reformy zdravotníctva.

Prezident má v Poľsku značný vplyv na bezpečnostnú a zahraničnú politiku. Je hlavným veliteľom armády a rozhoduje o jej zahraničných misiách. Medzi Tuskovou vládou a Lechom Kaczynským preto dochádzalo k častým kompetenčným sporom a hlava štátu vetovala niekoľko reformných projektov vlády.

Najčítanejšie správy