Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Francúzi pôjdu do dôchodku neskôr
Zdielať na

Francúzi pôjdu do dôchodku neskôr

Zdroj: Ed Yourdon

Vláda plánuje predĺžiť vek odchodu do dôchodku o dva roky

Vláda chce preto do roku 2018 postupne zvýšiť minimálny vek pre odchod do dôchodku zo súčasných 60 na 62 rokov.

Tento návrh však zrejme narazí na tvrdý odpor odborov, no podľa ministerstva financií sa predĺženiu veku pre odchod do dôchodku nedá vyhnúť a pripomína, že rovnaké opatrenia zavádzajú aj ďalšie európske štáty.

Prezident Nicolas Sarkozy dúfa, že dôchodková reforma presvedčí nervóznych investorov, že to myslí vážne so znižovaním zadlženosti štátu a pomôže Francúzsku udržať si ratingové hodnotenie na úrovni AAA.

Pritom Francúzi aj po zavedení reformy budú odchádzať do dôchodku oveľa skôr ako iní Európania. Nemecko napríklad plánuje zvýšiť minimálny dôchodkový vek na 67 rokov, Británia a Taliansku zatiaľ ako spodnú hranicu určili 65 rokov. Reforma okrem iného počíta s tým, že Francúzi budú musieť odpracovať 41,5 roka, aby mali nárok na plný dôchodok.

Minister financií Eric Woerth pripravil aj návrh na zvýšenie daní z kapitálových výnosov a investícií a tiež zvýšenie dane o 1 % pre najvyššiu príjmovú kategóriu.
"Tí, čo majú viac prostriedkov, by sa mali viac podieľať aj na financovaní dôchodkového systému," vyhlásil Woerth.

Minister v snahe zmierniť hnev odborov, ktoré hrozia štrajkami, dodal, že tí, ktorí nastúpia do práce ešte pred dovŕšením 18 rokov, budú môcť odísť do dôchodku v 60-e, keďže za celý život odpracujú povinných 41,5 roka.

Najčítanejšie správy