Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Amerického lovca na bin Ládina vyšetrili lekári
Zdielať na

Amerického lovca na bin Ládina vyšetrili lekári

Zdroj: SITA

Dolapenie šéfa al-Káidy bolo pre 50-ročného muža vášňou.

Jeho príbuzní totiž varovali, že trpí problémami s obličkami a potrebuje dialýzu. Faulknera tiež vypočúval tím pakistanských vyšetrovateľov. Doposiaľ ho neobvinili. Keď sa ho polícia opýtala, prečo si myslí, že by mohol prísť na stopu bin Ládinovi, odpovedal: "Boh je so mnou a som presvedčený, že sa mi podarí zabiť ho".

Dolapenie šéfa al-Káidy bolo pre 50-ročného muža vášňou, povedal v utorok jeho brat Scott Faulkner. Zbožný kresťan, ktorý má aj záznam v trestnom registri pre lúpež, navštívil Pakistan najmenej šesťkrát. Naučil sa niečo z jazyka a nechal si dokonca narásť dlhú bradu, aby medzi miestnych zapadol, dodali jeho príbuzní a známi.

"Naša armáda doteraz nebola schopná vystopovať Usámu. Je to už desať rokov," povedal Scott Faulkner novinárom v Denveri. "Ľahšie je infiltrovať sa medzi miestnych ľudí civilistovi, oblečenému v miestnom odeve, získať ich dôveru a dostať sa k informáciám, ktoré nemôžete získať ako americký vojak alebo príslušník námorníctva," dodal.

Gary Faulkner z Greeley v Colorade pricestoval do pakistanského mesta Bumburate 3. júna. Pridelili mu policajného sprievodcu, ako je bežným zvykom pre cudzincov, ktorí navštívia odľahlé časti Pakistanu. Po tom, čo sa Faulkner odhlásil z hotela bez toho, aby strážnika informoval, polícia ho začala hľadať, uviedol dôstojník Ahmad Chán. Objavili ho v nedeľu večer v lese.

"Najprv sme sa smiali, keď nám povedal, že chcel zabiť Usámu bin Ládina," uviedol Chán. "Keď však polícia objavila zbrane, vrátane meča a pištole, ako aj vybavenie pre nočné videnie, jej "podozrenie vzrástlo".

Faulkner sa podľa Chána pokúšal prejsť do neďalekého afganského regiónu Núristan. Ide o jednu z oblastí, kde by sa podľa nepotvrdených správ mohol bin Ládin skrývať.

Najčítanejšie správy