Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Česká koalícia chce priamu voľbu prezidenta
Zdielať na
Zahraničie

Česká koalícia chce priamu voľbu prezidenta

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Zmena nemôže byť spojená posilnením právomocí hlavy štátu

V súčasnosti hlavu štátu volia na spoločnej schôdzi poslanci a senátori. Lídri budúcej koalície svoj zámer oznámili po dnešnej rannej schôdzke, ktorá bola v poradí ich tretím spoločným stretnutím.

Kľúčovým bodom dohody ODS, TOP 09 a strany Veci verejné je zhoda na tom, že zmena spôsobu voľby prezidenta nebude spojená s rozšírením jeho právomocí. Práve na tom totiž v minulosti viaceré snahy o zmenu spôsobu voľby prezidenta stroskotali: politici tvrdili, že priama voľba prinesie silnejší mandát prezidenta, ale neboli schopní sa dohodnúť, v čom by mali byť ústavné kompetencie hlavy štátu posilnené.

Spolu so zmenou spôsobu voľby prezidenta však rodiaca sa trojkoalícia uvažuje aj o ďalších zmenách ústavy. "Mali by sme sa zamyslieť, že po 20 rokoch by si ústava zaslúžila revíziu, že tá vyváženosť rozdelenia kompetencií medzi hlavou štátu, Senátom a Snemovňou nie je úplne v poriadku," vysvetlil po rannej schôdzke lídrov predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Lídri budúcej koalície zvažujú aj ďalšie ústavné zmeny, napríklad zavedenie tzv. kĺzavého mandátu: poslanec, ktorý sa stane členom vlády, by sa na dobu výkonu novej funkcie mohol mandátu vzdať a po skončení pôsobenia vo vláde do poslaneckej lavice vrátiť.

Teraz platí úprava, že ak sa poslanec stane ministrom a mandátu poslanca sa vzdá, tento krok je nevratný. To vedie členov vlády k tomu, že súbežne s vládnou funkciou zostávajú aj poslancami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy