Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kvôli ropnej škvrne sa nesmú loviť ryby
Zdielať na

Kvôli ropnej škvrne sa nesmú loviť ryby

Dopady ekologickej katastrofy v Mexickom zálive sú čoraz hrozivejšie.

Postihnuté sú aj oblasti pri Floride. V takmer tretine pobrežných vôd sa nesmú loviť ryby. Cez víkend boli zasiahnuté aj turistické pláže na Floride, ktoré však zatiaľ neuzavreli.

Z ropnej plošiny vzdialenej 70 kilometrov od pobrežia Louisiany stále uniká veľké množstvo ropy. Aspoň časť z nej sa podarilo zachytiť a vypumpovať obrovským železným lievikom. Úrady dúfajú v ďalší pokrok. Inžinierom z ropného koncernu BP sa podarilo v priebehu 24 hodín zachytiť cez lievik 620 ton ropy a zozbierať ich na loď, uviedol admirál americkej pobrežnej hliadky.

Vedci z amerického geologického úradu odhadujú, že denne unikne 3400 ton, čo by znamenalo, že zachytiť sa doposiaľ darí len pätinu z unikajúcej ropy.

Britský koncern bojuje s ropnou škvrnou vytvorením novej samostatnej organizácie, na ktorú sa majú viazať všetky opatrenia spojené s nehodou na plošine Deepwater Horizon pred šiestimi týždňami, oznámil šéf BP Tony Hayward. Týmto krokom chce podľa jeho slov spoločnosť dosiahnuť, aby obchody fungovali neobmedzene ďalej.

Americký prezident Barack Obama opakovane zdôraznil, že BP nesie plnú zodpovednosť za nešťastie v Mexickom zálive a musí za to aj platiť.

Najčítanejšie správy