Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zrážka vlakov zabila vyše 130 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Zrážka vlakov zabila vyše 130 ľudí

Indická vláda obvinila maoistických vzbúrencov zo sabotáže

Nie je vylúčené, že vo vlaku nájdu ešte aj živých ľudí.

Vyše 200 ďalších ľudí utrpelo zranenia pri náraze nákladného vlaku, ktorý sa vykoľajil, do vlaku plného cestujúcich v Západnom Bengálsku. Indická vláda obvinila zo sabotáže maoistických povstalcov.

Keďže mnohé z telesných pozostatkov znemožňujú ich identifikáciu, úrady sa rozhodli urobiť testy DNA.

Mnohí zo zranených cestujúcich, ktorých hospitalizovali v nemocniciach, sú vo vážnom stave. Štrnástich pacientov v kritickom stave, medzi ktorými sú aj deti, previezli do špecializovanej nemocnice v Kalkate.

Povstalci zaútočili na vlak v prvý deň tzv. čierneho týždňa, ktorý vyhlásili v piatich indických štátoch, vrátane Západného Bengálska. Protestujú ním proti vojenskej ofenzíve a hospodárskej politike vlády.

Indické železnice dočasne na daný týždeň zrušili nočné vlaky v oblastiach, kde pôsobia maoisti.

Policajní predstavitelia uviedli, že rebeli odstránili zhruba polmetrovú časť koľajníc, podľa niektorých zdrojov bola pritom použitá výbušnina.

K nehode došlo približne 150 kilometrov južne od Kalkaty v odľahlej vidieckej oblasti Džhargram, v ktorej operujú ľavicoví rebeli. Pri výbuchu sa vykoľajilo 13 vozňov rýchlika, päť z nich následne zdemoloval nákladný vlak.

Incident zvýši tlak na indickú vládu, aby zapojila armádu na potlačenie už štyri desaťročia trvajúceho maoistického povstania, ktoré sa rozšírilo na vidieckych regiónoch východnej a strednej Indie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy