Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
THAJSKO: Armáda tvrdo zasiahla, zahynul aj novinár
Zdielať na

THAJSKO: Armáda tvrdo zasiahla, zahynul aj novinár

Ostrý zásah thajskej armády neprežil taliansky žurnalista.

Thajská armáda spacifikovala protivládne povstanie v Bangkoku a prenikla do demonštrantmi okupovanej zóny. Povstalci sa vzdali. Pri ozbrojenej operácii zahynuli najmenej piati ľudia, medzi nimi aj taliansky novinár (pozri video), ktorí spolu s príslušníkom armády neprežil výbuch granátu.

Armáda prenikla cez hlavné barikády v obsadenej obchodnej štvrti pomocou pancierových vozidiel. Operácia si vyžiadala život jedného talianskeho novinára, ďalší dvaja žurnalisti boli zranení.

Podľa riaditeľa policajnej nemocnice Čongčeta Aoačenponga v Bangkoku zahynul taliansky novinár, ktorému strelili do brucha. Nemocnica eviduje 18 zranených vrátane dvoch zahraničných novinárov. Reportéra holandskej verejnoprávnej televízie Michaela Maasa (na fotke) podľa vlastných slov postrelili do ramena, strela však nezasiahla kosť. Druhým zraneným novinárom je Američan, ktorého strela ľahko poranila na nohe.

Podľa hovorcu armády je "celková situácia pod kontrolou" a bezpečnostné zložky operáciu skončili. Napriek vyhláseniu armády však pokračovalo násilie v niektorých častiach centra a demonštranti z radov tzv. červených košieľ založili niekoľko požiarov.

Po začiatku armádnej operácie niektorí lídri červených košieľ ušli z okupovanej zóny, uviedol hovorca thajskej vlády Panitan Vattanajagorn. Jeden z lídrov demonštrantov, Nattavut Sajkua, sa však údajne objavil na tribúne krátko pred vyjadrením hovorcu a povedal, že neušiel.

Armáda najprv použila varovné výstrely, potom granáty so slzným plynom. Vodnými delami uvoľnila hradby postavené z pneumatík, aj ploty z bambusových palíc poliate benzínom. Protivládni demonštranti predtým barikády zapálili. Horí aj niekoľko okolitých domov. Na televíznych záberoch bolo vidno hustý tmavý dym stúpajúci nad centrom mesta. Do obchodnej štvrte prišli aj hasičské autá, ktoré sa snažia požiar uhasiť.

REUTERS

Demonštranti dnes napadli budovu miestnej televízie Channel-3, podpálili autá na blízkom parkovisku a prvé poschodie budovy burzy.

Kvôli hrozbám demonštrantov boli evakuovaní novinári z denníka Bangkok Post. Protestujúci ľudia obvinili miestne médiá, že nadŕžajú vláde.

Štyri hlavné thajské banky zatvorili z bezpečnostných dôvodov všetky pobočky a neuviedli, kedy ich znovu otvoria. Bola zatvorená aj burza.

V niektorých častiach Bangkoku a vo veľkých hoteloch došlo k výpadkom elektrického prúdu a násilie pokračovalo, hoci sa lídri protivládnych demonštrantov vzdali.

Thajský minister obrany Pravit Vongsuvan informoval, že môže byť vyhlásený zákaz vychádzania.

Ako informovali očití svedkovia, vojaci pred útokom vyzvali pomocou ampliónov ľudí, aby okamžite opustili terén. Podobné výzvy v uplynulých dňoch však zostali bez odozvy. Nattavut Saikua, jeden z vodcov červených košieľ, vyzval súputníkov, aby aj teraz vzdorovali. Ako povedal, má obavy, že sa čoskoro začne vojenský útok.

Nad centrom mesta krúžia vrtuľníky a po príjazdových cestách do centra tiahli pancierové vozidlá naložené vojakmi.

Po začiatku armádnej operácie niektorí lídri tzv. červených košieľ ušli z okupovanej zóny v centrálnom Bangkoku, spresnil hovorca thajskej vlády Panitan Vattanajagorn. Dodal, že armáda získala kontrolu nad parkom Lumpini, južne od miesta protestov.

Vláda odmietla v utorok návrh demonštrantov na rokovania, kým neopustia "srdce" hlavného mesta.

Od obnovenia pouličných bojov minulý štvrtok prišlo o život 38 ľudí a asi 300 sa zranilo. Červené košele žiadali v pondelok o sprostredkovateľskú pomoc OSN, avšak vláda to odmietla. Potom 64 členov Senátu sa ponúklo sprostredkovať rokovania medzi vládou a demonštrantami s tým, že obe strany majú zachovať prímerie.

Demonštranti požadujú odstúpenie premiéra Vedžadžívu, rozpustenie parlamentu a vypísanie nových volieb.

Najčítanejšie správy