Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Komorowski prišiel do Katyne dokončiť Kaczyńského misiu
Zdielať na

Komorowski prišiel do Katyne dokončiť Kaczyńského misiu

Zdroj: TASR

Okrem dočasného prezidenta si prišiel obete stalinskej masakry uctiť aj svetoznámy poľský režisér Andrzej Wajda.

Lietadlo na palube s poľskou hlavou štátu ako aj s ďalšími desiatkami vrcholných predstaviteľov krajiny sa v ruskom Smolensku neďaleko Katyne zrútilo 10. apríla. Nehodu neprežil nikto z takmer stovky pasažierov.

Spolu s Komorowským prišiel v nedeľu do Ruska aj režisér Andrzej Wajda, autor svetoznámeho filmu o tejto tragickej udalosti. Predseda poľského Sejmu, ktorý v súčasnosti dočasne zastáva aj úrad prezidenta, sa ešte predtým zúčastnil aj na moskovských oslavách 65. výročia porážky nacistického Nemecka.

Ruský štátny archív v stredu po desaťročiach trvajúcich sporoch s Varšavou zverejnil dokumenty o katynskej masakre. Zverejnenie dokumentov nariadil samotný Medvedev, ktorého o to už dlho žiadali najmä predstavitelia Poľska. Dokumenty z takzvaného Spisu č. 1, ktorý podliehal za existencie Sovietskej zväzu najprísnejšiemu utajeniu, síce odtajnil už v roku 1992 vtedajší prezident Boris Jeľcin a ponúkol ich Varšave, široká verejnosť však k nim doteraz nemala prístup.

Pôvodne odmietavý postoj dnešného Ruska k zverejneniu dokumentov o Katyni a nepotrestanie vinníkov je stále veľkým problémom v rámci poľsko-ruských vzťahov. Moskva sa stále za zločin vtedajšej sovietskej tajnej služby NKVD konajúcej na rozkaz Stalina oficiálne neospravedlnila. Ako jediný priznal zodpovednosť Ruska prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov.

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="489">

Najčítanejšie správy