Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nafotili nové satelitné snímky ropnej škvrny
Zdielať na

Nafotili nové satelitné snímky ropnej škvrny

Škvrna pri Mexickom zálive sa nečakane rýchlo rozširuje - prejavil sa vplyv silného víkendového vetra, ktorý zbrzdil aj čistiace práce.

Prejavil sa vplyv silného víkendového vetra, ktorý zbrzdil aj čistiace práce. Po výbuchu vrtnej plošiny firmy British Petroleum 22. apríla vietor vial zo západu až severozápadu. V sobotu však z juhovýchodu, čím škvrnu zatláčal k pobrežiu Louisiany.

Na snímkach vidno škvrnu priamo na východnej strane prírodnej rezervácie Delta National Wildlife Refuge, ktorá zasahuje do vôd Mexického zálivu. Zachytávajú tiež iné vrtné plošiny a lode – ako biele body.

Prvá snímka, z radaru ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar, Pokročilý radar so syntetickou apertúrou), je z nedele o 3.45 h. Radar má pri sledovaní škvrny výhodu, lebo môže pracovať aj v noci a cez oblaky. Navyše je citlivejší na morskú hladinu "vyhladenú" vyliatou ropou. V bežnom svetle sú zmeny ropnej škvrny menej výrazné.

Druhá snímka, z optického zobrazovača MERIS (Medium Resolution Imaging Spectrometer, Zobrazovací spektrometer so stredným rozlíšením) je z nedele o 16.10 h.

Nasledujúce snímky škvrny z Envisatu sú plánované na stredu 5. mája. Podľa medzinárodnej charty o veľkých pozemských a kozmických katastrofách budú tak ako doteraz okamžite po spracovaní (asi dve hodiny po získaní) odovzdané úradom USA a krátko nato zverejnené.

Najčítanejšie správy