Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rozhádaný parlament sa zhodol na zákaze buriek
Zdielať na
Zahraničie

Rozhádaný parlament sa zhodol na zákaze buriek

Zdroj: Juan Carlos Martin

Belgičania budú možno prvou krajinou na svete, kde bude platiť zákaz nosenia tradičného moslimského ženského odevu

Burky by sa podľa nového zákona nemohli nosiť ani vo verejných inštitúciách, ani na ulici. Za text zákona sa postavili takmer všetci poslanci, len dvaja sa zdržali.

Samotný zákon v texte nezahŕňa explicitne burky či nikáby, hovorí len o treste pre tých, ktorí si zakrývajú tvár takým spôsobom, že ich identifikácia nie je možná. Previnilci by čelili peňažnému trestu (15-25 eur) alebo pobytu vo väzení (1-7 dní).

Výnimka sa vzťahuje na policajtov, hasičov, ale aj motocyklistov. Belgicko by bolo prvou krajinou v Európe, ale i vo svete, ktorá zaviedla zákaz moslimského tradičného ženského odevu, informuje portál denníka De Morgen.

Dodáva, že Senát v ceste za jeho prijatím ešte môže robiť obštrukcie, nie je ani isté, kedy by sa dokázal návrh dostať na prerokovanie v hornej komore. Francúzsko je druhou krajinou v Európe, ktorá legislatívnu úpravu v podobnom znení pripravuje.

V dolnej komore sa do programu dnešného dňa nedostalo hlasovanie o kontroverznom rozdelení volebného regiónu, jeho zaradenie zablokovali frankofónne strany a využili tak právo na 30-dňové legislatívne embargo o návrhu, prakticky zablokujúc jeho prijatie do očakávaných predčasných volieb. Tie by mali ukončiť vládnu krízu, ktorá sa začala vystúpením flámskych liberálov vo štvrtok, následne podal demisiu premiér Yves Leterme a kráľ Albert II. ju prijal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy