Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poľsko: O posune odletu rozhodla kancelária prezidenta
Zdielať na
Zahraničie

Poľsko: O posune odletu rozhodla kancelária prezidenta

Zdroj: reuters

Kancelária hlavy štátu zmenila čas štartu a posunula let na neskôr

Vyplýva to z informácií poľských médií, ktoré sa odvolávajú na obsah správy doručenej premiérovi Donaldovi Tuskovi predstaviteľmi ozbrojených síl niekoľko hodín po katastrofe v Smolensku.

Z materiálu údajne vyplýva, že poľské letectvo plánovalo štart špeciálu o hodinu skôr, aby bolo dostatok času na prípadné krúženie nad cieľovým vzdušným prístavom, ak by poveternostné podmienky neboli ideálne. Kancelária hlavy štátu vraj tieto plány zmenila a štart posunula na siedmu hodinu rannú. V skutočnosti lietadlo, ako je známe zo skorších informácií odletelo ešte neskôr.

Tento fakt zapríčinil, že nebolo už dostatok časovej rezervy na riešenie problémovej situácie. Preto nebolo možné ani pristátie na uvažovaných rezervných letiskách v Minsku alebo vo Vitebsku, iba ak za cenu zásadnej zmeny v časovom harmonograme plánovanej slávnosti v Katyni vzhľadom na prípadné presúvanie sa poľskej delegácie do jej dejiska.

Poľský minister obrany Bogdan Klich už skôr odmietol hlasy opozície a niektorých expertov, aby kvôli leteckému nešťastiu rezignoval na vládnu funkciu. Medzi výčitkami, ktorým čelil, boli aj tvrdenia, že svojím postupom sa mohol spolupodieľať na okolnostiach, ktoré viedli k tragédii z 10. apríla.

"Keby som podal demisiu, znamenalo by to, že preberám zodpovednosť za katastrofu," vyhlásil dnes Bogdan Klich vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio TOK FM a dodal, že nie je ochotný rezignovať, veď má dôveru premiéra Donalda Tuska.

Experti vyčítajú ministrovi predovšetkým katastrofálnu úroveň výcviku poľských armádnych pilotov a niektorí z nich tvrdia, že aj kapitán prezidentského špeciálu strávil primálo času na simulátore. Situáciu s cvičnými letmi možno vraj zhrnúť vo vete: Armáda nemá finančné prostriedky na pohonné hmoty, aby ich zabezpečila v dostatočnom rámci.

Kritici však na Klichove konto pripisujú aj zodpovednosť za absenciu predpisov o tom, ako treba postupovať v prípade, ak sa viacero vysokých predstaviteľov ozbrojených síl chce dostať v rovnakom čase na rovnaké miesto, či za nedostatočné vyvodenie záverov z vyšetrovania dvoch iných leteckých nešťastí, pri ktorých zahynuli v uplynulých mesiacoch príslušníci poľskej armády.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy