Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Väčšina Nemcov je proti tomu, aby vláda poskytla Grécku úver
Zdielať na

Väčšina Nemcov je proti tomu, aby vláda poskytla Grécku úver

Zdroj: Lucy Rendler-Kaplan/ilustračné

57 % respondentov je presvedčených, že rozhodnutie Európskej únie a Medzinárodného menového fondu požičať Grécku 45 miliárd eur bolo zlé.

Podľa tejto ankety, na ktorej sa zúčastnilo 1009 ľudí, väčšina z nich má pocit, že urobili viac, ako iné národy, aby odolali hospodárskej kríze. Presnejšie, až 57 % opýtaných si myslí, že Nemci museli ťažšie pracovať ako niektorí členovia Európskej únie na tom, aby zvládli krízu a rastúci rozpočtový schodok.

Okrem toho, rovnaký počet, teda 57 % respondentov je presvedčených, že rozhodnutie Európskej únie a Medzinárodného menového fondu požičať Grécku 45 miliárd eur bolo zlé. Len 33 % opýtaných sa domnieva, že záchranný balíček pre Grécko je správny postup.

Nemecký príspevok na záchranu Grécka je najvyšší v rámci celej 16-člennej eurozóny. Kancelárka Angela Merkelová bola v predchádzajúcich dňoch opakovane prinútená prehovoriť k občanom a zmierniť ich obavy zo záchranného balíčka. Zdôraznila, že Atény musia najskôr budúcim veriteľom predložiť návrh ráznych a dôveryhodných reforiem.

Najčítanejšie správy