Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusko zvažuje svoju účasť na protiraketovom štíte
Zdielať na

Rusko zvažuje svoju účasť na protiraketovom štíte

Zdroj: TASR/Charles Dharapak

Moskva je za systém globálnej bezpečnosti, ktorý chráni všetkých zodpovedných členov medzinárodného spoločenstva

"Ak je to seriózny návrh, môžeme (sa pridať)," povedal Medvedev v interview, ktoré odvysielala v pondelok večer dánska verejnoprávna stanica DR. Najvyšší predstaviteľ Ruska pricestuje dnes po dvoch dňoch strávených v Nórsku na návštevu Dánska.

"Dlhodobo zastávame názor, že systém globálnej bezpečnosti alebo raketovej obrany by nemal chrániť len jednu krajinu alebo skupinu krajín, ale mal by byť v záujme všetkých zodpovedných členov medzinárodného spoločenstva," dodal Medvedev. Podľa neho by protiraketový štít mohol narušiť "existujúcu rovnováhu medzi veľkými jadrovými mocnosťami, najmä medzi USA a Ruskom."

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen minulý týždeň navrhol spoluprácu NATO a Ruska na vytvorení protiraketového štítu, ktorý by pokrýval Európu a Rusko.

"Ak má tento systém globálny rozmer, ak je navrhnutý na zmierenie hrozieb zo strany krajín... ktoré určitým spôsobom porušujú medzinárodné zákony, nezávisle vyvíjajú napríklad jadrový program, alebo iným spôsobom neplnia princípy požadované pre priateľské medzinárodné vzťahy, ktoré sú súčasne celosvetovo akceptované, potom samozrejme takýto systém ochrany môže vzniknúť," konštatoval Medvedev.

Rasmussen pre stanicu DR vyhlásil, že Medvedevove výroky "by mohli otvoriť novú éru spolupráce na poli obrany medzi NATO, USA a Ruskom".

Najčítanejšie správy