Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rakúšania si volia nového prezidenta
Zdielať na

Rakúšania si volia nového prezidenta

Podľa prieskumov verejnej mienky by mal takmer isté víťazstvo súčasný prezident podporovaný sociálnymi demokratmi Heinz Fischer.

Ďalšími dvoma kandidátmi sú desaťnásobná matka Barbara Rosenkranzová (51)z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a Rudolf Gehring (61) z Kresťanskej strany Rakúska (CPÖ). Pre mnohých Rakúšanov neprichádzajú títo dvaja kandidáti do úvahy kvôli ich konzervatívnym a sčasti veľmi pravicovým názorom.

Podľa prieskumov by mohol Fischer dosiahnuť dokonca rekordných 80 percent hlasov. Rosenkranzová by chcela prekonať doposiaľ najlepší výsledok jej kandidátskej strany, na čo by potrebovala 17 percent hlasov.

Prvú volebnú miestnosť otvorili o 05.00 h SELČ v Grazi. Väčšinu miestností otvoria dnes ráno medzi 07.00 h a 08.00 h. K prvým otvoreným volebným miestnostiam patria aj miestnosti na letiskách a vlakových staniciach, ktoré otvorili už o 05.30 h SELČ. Posledné sa zatvoria o 17.00 h SELČ. Predbežné volebné výsledky by mali byť známe okolo 19.00 h. 

Po prvý raz môžu voliť aj mladiství od 16 rokov. Konzervatívna rakúska ľudová strana (ÖVP), ktorá vládne spoločne so Sociálnodemokratickou stranou Rakúska (SPÖ), nepostavila žiadneho kandidáta proti súčasnému prezidentovi. Aj kvôli tomu sa počíta s pomerne nízkou volebnou účasťou.

Najčítanejšie správy