Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Grécko požiadalo o pomoc
Zdielať na
Zahraničie

Grécko požiadalo o pomoc

Zdroj: flickr.com/ilustračné

Grécko oficiálne požiadalo o aktiváciu mechanizmu finančnej pomoci

Médiá už skôr priniesli správu o tom, že Atény dnes požiadajú o pomoc. Trhy okamžite reagovali. Ešte pred oficiálnym vyhlásením gréckeho premiéra euro posilnilo z jednoročného minima takmer 1,32 USD/EUR na 1,333 USD/EUR.

Zhodnotenie oprávnenosti žiadosti o finančnú pomoc poskytnutú krajinami eurozóny a Medzinárodným menovým fondom (MMF) by nemalo trvať viac ako niekoľko dní, informoval dnes hovorca komisára pre ekonomické a finančné záležitosti Amadeu Altafaj.

"Európska komisia, Európska centrálna banka a ministri krajín eurozóny teraz zhodnotia požiadavku, jej admisibilitu a jej nevyhnutnosť. Určite to ale nie je otázka týždňov, prebehne to tak rýchlo, ako to len bude možné," povedal Altafaj.

"Určite to nie je žiadne prekvapenie," komentoval aktiváciu pomoci ekonóm spoločnosti Capital Economics Ben May. "Už sme nejaký čas tušili, že to zrejme bude nevyhnutné." Dodal, že výnosy gréckych dlhopisov mierne klesli, ale stále sú príliš vysoké. Príčinou sú obavy investorov, či Grécko dostane pomoc dostatočne rýchlo.

Podľa analytika Citigroup Giadu Gianiho aktivácia pomoci zrejme nakrátko výrazne zlepší situáciu. "Ľudia však zostanú skeptickí, čo sa týka podmienok poskytnutia financií, ktoré stanoví MMF, a toho, kedy budú peniaze od ostatných členov eurozóny skutočne k dispozícii."

Zdielať na

Najčítanejšie správy