Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vo Varšave a Krakove budú obmedzenia v čase pietnych aktov
Zdielať na
Zahraničie

Vo Varšave a Krakove budú obmedzenia v čase pietnych aktov

Zdroj: TASR/AP

Nad severnou časťou krajiny kvôli sopke uzavreli vzdušný priestor

V súvislosti s pietnymi aktmi, sobotňajšou varšavskou rozlúčkou s obeťami havárie prezidentského špeciálu zo soboty 10. apríla pri Smolensku a nedeľňajším krakovským pohrebom tragicky zosnulého prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie budú platiť aj ďalšie obmedzenia.

Ako informovala poľská agentúra PAP, bude v oboch mestách platiť podobne ako pri varšavskom hospodárskom summite z roku 2004 a viacerých návštevách hlavy katolíckej cirkvi zákaz predaja i konzumácie alkoholických nápojov.     

Pre štátny smútok nebudú počas víkendu po Poľsku jazdiť kamióny

Ministerstvo infraštruktúry Poľska zakázalo počas víkendu jazdu kamiónov po cestách v krajine. Zákaz pohybu nákladných vozidiel nad 12 ton platí od dnešnej šiestej hodiny večer do pondelka šiestej hodiny rannej.

Zákaz sa netýka nákladných vozidiel, ktoré sa vracajú zo zahraničia s tovarom pre príjemcu, ktorý má sídlo na území Poľska, informovali z tlačového odboru slovenského rezortu zahraničných vecí. Zákaz Poliaci vydali pre štátny smútok po leteckom nešťastí prezidentského špeciálu v Rusku.

Uzavreli vzdušný priestor nad severnou časťou krajiny kvôli sopke

Mrak sopečného popola, ktorý ochromil už časť leteckej dopravy nad starým kontinentom, si vo večerných hodinách vynútil úplne uzavretie vzdušného priestoru nad severným Poľskom. Zákaz platí od 20.00 hod až do odvolania.

Poľskí odborníci dnes večer nevylúčili, že ak bude mrak pokračovať smerom na juh, dôjde aj k uzavretiu vzdušného priestoru nad centrálnou časťou krajiny.

Meteorológovia sú v prognózach na ďalšie dni veľmi opatrní, obmedzujú ich iba na dnešnú noc. Sopečný popol a dym, ktorý do ovzdušia chrlí islandská sopka v oblasti ľadovca Eyjafalla, spôsobil dnes už zrušenie rádovo tisícok letov v Európe.

Letiská museli okrem Islandu úplne uzavrieť  už doteraz v ďalších ôsmich európskych krajinách - vo Veľkej Británii, v Írsku, Belgicku, Holandsku, Nórsku, Švédsku, Fínsku a Dánsku, čiastočne aj vo Francúzsku a Nemecku.

Informovala o tom rozhlasová stanica TOK FM s odvolaním sa na poľských expertov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy