Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zvrhnutý prezident Bakijev podpísal vyhlásenie o rezignácii
Zdielať na
Zahraničie

Zvrhnutý prezident Bakijev podpísal vyhlásenie o rezignácii

Zdroj: REUTERS

Exprezidenta v lietadle na úteku do Kazachstanu sprevádzali len jeho manželka a dve deti

Bakijev opustil krajinu na palube vojenského lietadla. K jeho odchodu došlo po minulotýždňovom povstaní, ktoré ho donútilo utiecť z hlavného mesta Biškek na juh krajiny. Podľa člena dočasnej vlády Topčubeka Turgunalijeva sprevádzali exprezidenta v lietadle len jeho manželka a dve deti.     

Ďalší člen vlády Almambek Šykmamotov uviedol, že nariadil zatknutie Bakijevových bratov. Bezpečnostné sily dnes na juhu Kirgizska už zadržali bývalého ministra obrany Bakytbeka Kalijeva, ktorý je obvinený, že 7. apríla vydal príkaz na streľbu do davu demonštrantov.     

Kazašské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že odchod Bakijeva z Kirgizska je "dôležitým krokom pri riešení situácie v krajine". Tomuto kroku podľa rezortu napomohla dohoda prezidentov USA, Ruska a Kazachstanu - Baracka Obamu, Dmitrija Medvedeva a Nursultana Nazarbajeva.     

Kazachstan je aktívny v súvislosti so situáciou v Kirgizsku aj preto, že v súčasnosti predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).     

Bakijev odcestoval z juhokirgizského mesta Žalalabat, lietadlo s ním dnes pristálo v meste Taraz na juhu Kazachstanu. Potvrdil to hovorca rezortu kazašskej diplomacie Iljas Omarov pre agentúru RIA Novosti. Bakijevov odchod pravdepodobne zmierni napätie v stredoázijskej krajine a zníži obavy z vypuknutia nového násilia. Minulý týždeň pri nepokojoch zahynulo minimálne 84 ľudí, ďalších 1600 utrpelo zranenia. Moc v Biškeku prevzala dočasná vláda pod vedením premiérky Rozy Otunbajevovej. Spojené štáty majú v Kirgizsku prenajatú leteckú základňu dôležitú pre zásobovanie a vedenie vojenských akcií v Afganistane.

Zdielať na

Najčítanejšie správy