Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Našli telo prezidenta Kaczynského!
Zdielať na
Zahraničie

Našli telo prezidenta Kaczynského!

Na miesto nešťastia odcestoval aj prezidentov brat - Jaroslaw Kaczynski

Vysokopostavený policajný dôstojník pre rian.ru priamo z miesta katastrofy povedal, že k identifikácii tela poľského prezidenta budú musieť urobiť "dodatočné testy vrátane DNA".

Na miesto katastrofy dnes odcestoval brat poľského prezidenta Lecha Kaczynského Jaroslaw Kaczynski, tiež politik. Oznámil to hovorca opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej je Jaroslaw Kaczynski predsedom.

Na palube charterového lietadla, ktoré neskôr bezpečne pristálo v Smolensku, sa nachádzali aj ďalší členovia vedenia PiS.     

Podľa straníckych kolegov je Jaroslaw Kaczynski zo smrti svojho brata zdrvený. "Jaroslaw Kaczynski je po tejto tragédii zdrvený, ale drží sa statočne," povedal hovorca poslaneckého klubu PiS Mariusz Blaszczak.     

TV JOJ

Jaroslaw Kaczynski bol od júla 2006 do novembra 2007 poľským premiérom. PiS založil so svojím jednovaječným bratom Lechom v roku 2001. Jej predsedom je od roku 2003. PiS je v opozícii od roku 2007 po prehre v predčasných voľbách.    

Početná poľská delegácia, ktorá dnes tragicky havarovala, sa mala v Rusku zúčastniť na slávnostnom akte pri príležitosti 70. výročia katynskej masakry, ktorý po havárii vládneho lietadla zrušili.

Prezidentský špeciál TU-154 sa zrútil niekoľko stoviek metrov od pristávacej dráhy na letisku neďaleko mesta Smolensk. Podľa informácií ruského ministerstva pre mimoriadne informácie na palube lietadla zahynulo 88 pasažierov a osem členov posádky. Presné príčiny havárie sú zatiaľ predmetom vyšetrovania.

Poľská a ruská verzia príčin katastrofy, ako aj počtu obetí sa však odlišujú. Ruské zdroje označujú za príčinu nehody chybu pilota, ktorý ignoroval poveternostné podmienky a odporúčanie, aby pristál v Minsku alebo Moskve. Technickú chybu lietadla ruská strana jednoznačne vylučuje. Poľská strana vyhlásila, že uskutoční vlastné nezávislé vyšetrovanie, informoval TASR poverený vedúci zastupiteľského úradu SR vo Varšave Peter Kormúth.

Dodal, že letecká katastrofa spôsobila bezprecedentnú krízu na poľskej politickej scéne. Maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski už potvrdil, že je pripravený zabezpečiť kontinuitu a riadne fungovanie štátnych inštitúcií. V súlade s ústavou v prípade úmrtia úradujúceho prezidenta právomoci hlavy štátu v plnom rozsahu preberá maršálek Sejmu. Komorowski v rámci výkonu prezidentských kompetencií vyhlásil od dnešnej 18.00 h do 16. apríla štátny smútok. V nedeľu na poludnie si obyvatelia celého Poľska uctia obete dvoma minútami ticha.

V Rusku vyhlásil prezident Dmitrij Medvedev jednodňový štátny smútok na pondelok 12. apríla.

Vo Varšave sa dnes popoludní uskutočnilo mimoriadne zasadnutie vlády, po ktorého ukončení vydal predseda vlády Donald Tusk vyhlásenie pre médiá. Ide podľa neho o tragédiu, ktorú moderná história nepozná. Kondoloval rodine prezidenta a rodinám všetkých obetí. Zdôraznil, že zahynuli mnohí jeho kolegovia a priatelia, najväčší smútok však prežívajú rodiny obetí. Vyzval všetkých Poliakov na uctenie si obetí v čase štátneho smútku. Za hlavné priority v najbližších dňoch označil vyšetrovanie príčin katastrofy a starostlivosť o pozostalých po obetiach nešťastia.

Krátko na to premiér Tusk odletel osobne, podobne ako ruský premiér Vladimir Putin, na miesto nešťastia do Smolenska.  


Zväčšiť mapu

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy