Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Našli obe čierne skrinky z lietadla Kaczynského
Zdielať na
Zahraničie

Našli obe čierne skrinky z lietadla Kaczynského

Podľa informácií médií pilot bol informovaný o možnosti pristátia v Minsku alebo v Moskve, ale rozhodol sa pristáť na letisku v Smolensku

"Skrinky boli objavené. Lietadlo je úplne zničené. Päťsto metrov od operatívneho štábu sa nachádza krídlo lietadla. Dvakrát som si prešiel trajektóriu padania lietadla a je možné vidieť, že (jeho) odklon nielen od (požadovanej) výšky, ale aj šírky, je viac ako 50 metrov," vyhlásil Šojgu.

Informáciu priniesla tlačová agentúra RIA Novosti.

Oranžové zariadenie, ktoré našli prvé, slúžiace na zaznamenávanie údajov sa objavilo na záberoch Prvého kanála odvysielaných naživo z miesta nehody. Táto čierna skrinka podľa všetkého zostala nepoškodená. Našla sa pri chvostovom stabilizátore lietadla.

Obe skrinky by mali pomôcť pri rekonštrukcii udalostí, ktoré predchádzali pádu lietadla.

Pri pokuse pristáť sa lietadlo nachádzalo iba 2,5 metra nad zemou a nedokázalo znova nabrať rýchlosť, aby dvihlo nos hore, uviedla poľská televízia. Leteckí experti považujú za veľmi nezvyčajné, aby sa skúsení piloti pokúšali až štyrikrát pristáť. Podľa expertov tvorili posádku stroja skúsení profesionáli.

Prezidentský špeciál mal nalietaných 5004 hodín a absolvoval 1823 pristání. V máji 2009 absolvoval v opravárenskom podniku v ruskej Samare generálnu opravu a renováciu, po ktorej nalietal iba 124 hodín a mal 50 pristátí. Podľa ruských zdrojov boli v lietadle nainštalované najmodernejšie prístroje.

Prvá správa o havárii poľského lietadla TU-154 na letisku pri Smolensku, v ktorom bol prezident Poľskej republiky Lech Kaczynski s manželkou a elita poľského politického života, prišla o 9.23 h SELČ. Katastrofa sa stala o 8.56 h SELČ.

Lietadlo spadlo približne dva kilometre od letiska pri štvrtom pokuse o pristátie. Podľa informácií médií pilot bol informovaný o možnosti pristátia v Minsku alebo v Moskve, ale rozhodol sa pristáť na letisku v Smolensku.

Po havárii bola okamžite zriadená špeciálna vyšetrovacia komisia, na čele ktorej stojí ruský premiér Vladimir Putin. Nezávisle od tejto komisie vytvoril poľský minister spravodlivosti Zbigniew Cwiakalski ďalšiu vyšetrovaciu komisia, ktorá bude skúmať príčiny havárie lietadla.

Na mieste sú už špecialisti z ruskej strany, smeruje tam aj premiér Putin. Z Poznane odleteli už poľskí špecialisti – vojenskí prokurátori na čele s plukovníkom Krzysztofom Parulskim, ktorí spolu s ruskými kolegami budú skúmať príčiny tragédie.

Poľský premiér zvolal mimoriadne zasadnutie vlády na 13.00 h.

Na základe informácií poľských médií lietadlom cestovalo 87 osôb. Ruské média však uvádzali 132 obetí, neskôr tento počet znížili na 96. Oficiálny počet obetí zatiaľ nie je známy. Hovorí sa taktiež o troch ťažko zranených osobách.

V médiách je prezentovaný neoficiálny zoznam obetí na základe zoznamu osôb, ktoré mali letieť prezidentským lietadlom. Oficiálny zoznam sa stále overuje. Podľa najnovších informácií niekoľko osôb z tohto zoznamu z rôznych príčin do Katyne neletelo.

Niektoré mená z neoficiálneho zoznamu obetí:

      Lech Kaczynski – prezident Poľskej republiky
      Maria Kaczynská – manželka prezidenta


      Oficiálna delegácia:
      Ryszard KACZOROWSKI - bývalý prezident Poľskej republiky (PR) v emigrácii
      Krzysztof PUTRA - podpredseda Sejmu PR
      Jerzy SZMAJDZINSKI - podpredseda Sejmu PR
      Jerzy BAHR - veľvyslanec PR v Rusku
      Wladyslaw STASIAK - šéf kancelárie prezidenta PR
      Aleksander SZCZYGLO - šéf Národného bezpečnostného úradu
      Mariusz HANDZLIK - zástupca tajomníka kancelárie prezidenta PR
      Andrzej KREMER - námestník ministra zahraničných vecí
      Stanislaw KOMOROWSKI - námestník ministra národnej obrany
      generál Franciszek GAGOR - náčelník generálneho štábu poľskej armády
      Mariusz KAZANA - riaditeľ diplomatického protokolu ministerstva zahraničných vecí PR

      Poslanci Sejmu a Senátu:
      Leszek DEPTULA
      Grzegorz DOLNIAK
      Grazyna GESICKÁ
      Przemyslaw GOSIEWSKI
      Sebastian KARPINIUK
      Izabela JARUGOVÁ–NOWACKÁ
      Zbigniew WASSERMANN
      Aleksandra NATALLIOVÁ–SWIATOVÁ
      Arkadiusz RYBICKI
      Jolanta SZYMANEKOVÁ–DERESZOVÁ
      Wieslaw WODA
      Edward WOJTAS
      Janina FETLINSKÁ
      Stanislaw ZAJAC

      Sprievod:
      Janusz KOCHANOWSKI - ombudsman
      Slawomir SKRZYPEK - riaditeľ Poľskej národnej banky
      Janusz KURTYKA - predseda Ústavu pamäti národa
      (spolupracovník TASR Marián Smondek) hy

Povinnosti prezidenta až do zvolenia novej hlavy štátu prevzal predseda dolnej komory poľského parlamentu, maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski. Ten vyhlásil v krajine týždenný štátny smútok.

V nedeľu o 12.00 h si Poľsko dvoma minútami ticha uctí obete smolenskej tragédie.

;hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="489" width="620">


Zväčšiť mapu

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy