Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Kaczynskeho smrť Gašparoviča zarmútila
Zdielať na

Kaczynskeho smrť Gašparoviča zarmútila

Gašparovič kondoloval B. Komorowskému, sústrasť nevyjadril len on sám

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič v súvislosti s leteckým nešťatím, pri ktorom dnes zahynul prezident Poľskej republiky Lex Kaczyński a ďalší pasažieri, poslal dnes sústrastný telegram maršalkovi poľského Sejmu Bronisławovi Komorowskému nasledovného znenia:

Vážený pán maršálek, s hlbokým zármutkom som prijal šokujúcu správu o havárii lietadla, v ktorom zahynul môj dobrý priateľ a priateľ Slovenska, prezident Poľskej republiky Lech Kaczynski s manželkou a všetci pasažieri i členovia posádky.

V tejto zdrvujúcej chvíli pre celý poľský národ i pre rodiny pozostalých vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť rodinám obetí, i bratskému poľskému národu.

Text telegramu poskytol hovorca prezidenta Marek Trubač.

I Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) zaslal sústrastný list poľskému predsedovi vlády a poľskému ľudu:     

"Vážený pán predseda vlády Poľskej republiky Donald Tusk, s hlbokým zármutkom som prijal správu o dnešnej tragickej smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou, ako aj ďalších štátnych predstaviteľov a občanov Poľskej republiky nachádzajúcich sa na palube leteckého špeciálu. Vyslovujem moju úprimnú sústrasť najmä pozostalým, s ktorými hlboko cítim v ich žiali. Zároveň vyslovujem sústrasť poľskému ľudu pri tejto hrozivej tragédii a strate pre poľský národ."

Rovnako i minister Lajčák, predseda Národnej rady Pavol Paška a vicepremiér SR Dušan Čaplovič vyslovili hlbokú sústrasť nad poľskou tragédiou.

Hlbokú a úprimnú sústrasť v súvislosti s pádom lietadla poľského prezidenta Lecha Kaczynského vyjadril ministrovi zahraničných vecí Poľskej republiky Radkovi Sikorskému šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. "Je to obrovská tragédia, ktorá zasiahla nás všetkých. Ubezpečujem vás, že Slovensko, ako sused a dobrý priateľ, stojí v tejto ťažkej chvíli pri poľskom národe a urobí všetko preto, aby mu pomohlo zmierniť následky tejto otrasnej udalosti,“ povedal.

Predseda Národnej rady (NR) Slovenskej republiky Pavol Paška s hlbokým zármutkom prijal informáciu o tragickej nehode lietadla v Smolensku, na palube ktorého sa nachádzalo viac ako 130 cestujúcich.

Predseda NR SR vyjadruje úprimnú sústrasť celému poľskému národu a všetkým pozostalým. Poľskému partnerovi, maršalkovi Sejmu Bronislawovi Komorowskému, zaslal sústrastný list.

Informoval o tom hovorca predsedu NR SR Jozef Plško.

Aj podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič vyjadruje Poľskému národu a pozostalým úprimnú a hlbokú sústrasť.

Podľa jeho slov Poľská republika sa stáva štátom zahaleným do smútku, ale aj nádeje, lebo mnohé myšlienky a postoje tragicky zosnulých sú v mnohých oblastiach inšpiráciou a nasledovaniahodné.

Vicepremiér SR Dušan Čaplovič vyjadruje hlbokú sústrasť nad tragédiou ktorá postihla aj jeho dvoch priateľov, s ktorými intenzívne spolupracoval. Tragický odchod podpredsedu Sejmu Jerzyho Szmajdinského a Andrzeja Przewoźnika, predsedu Rady ochrany pamäti vojen, s ktorým participoval na projekte pamätného miesta Sobibor, vníma ako osobnú stratu ľudí, ktorí boli pre mnohých vzorom, oporou a inšpiráciou.

Informoval o tom hovorca podpredsedu vlády Michal Kaliňák.

Svoju sústrasť v súvislosti s nehodou poľského leteckého špeciálu vyjadrili aj najvyšší českí ústavní činitelia a predstavitelia politickej scény.

Medzi prvými Poľsku kondoloval český prezident Václav Klaus. Ten uviedol, že v osobe prezidenta Lecha Kaczinského stratil osobného priateľa. Poľsku kondolovali aj predseda Senátu Přemysl Sobotka, volebný líder ODS Petr Nečas a politici ČSSD, KSČM a ďalších strán. Sústrasť dnes vyjadril aj bývalý český a československý prezident Václav Havel. Podľa jeho vyjadrenia pre Českú televíziu je tragická nehoda veľkou katastrofou, ktorá ovplyvní aj dejiny Poľska.

Haváriu lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczynským, ku ktorej došlo dnes ráno pri pristávaní na letisku v ruskom Smolensku, neprežil nikto zo 132 ľudí na palube. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na oficiálne ruské zdroje a poľské médiá. V lietadle sa okrem poľského prezidenta a jeho manželky nachádzali aj ďalší poľskí predstavitelia a popredné osobnosti spoločenského a duchovného života, ktorí cestovali na spomienkovú slávnosť za poľské obete stalinistickej diktatúry v Katyni neďaleko Smolenska.

Zdielať na

Najčítanejšie správy