Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Za Kaczynskym smútia všetci svetoví lídri
Zdielať na
Zahraničie

Za Kaczynskym smútia všetci svetoví lídri

Zdroj: TASR/Czarek Sokolowski

Z tragédie sú šokovaní a Poľsku vyjadrujú hlbokú sústrasť

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso: "Vyjadrujem hlbokú sústrasť Poľsku, ktoré smúti pre stratu prezidenta Kaczynského, jeho manželky a všetkých, ktorí s ním smerovali na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia katynského masakru. Veľmi úzko som spolupracoval s prezidentom Kaczynským a uznával som v jeho osobe presvedčeného poľského vlastenca, ktorý mal na zreteli vždy aj záležitosti Európskej únie a ctil si hodnoty ako sloboda a solidarita."
      
Britský premiér Gordon Brown: "Myslím si, že celý svet zarmúti tragická smrť poľského prezidenta, jeho manželky a všetkých, ktorí boli s nimi. Vieme o ťažkostiach, ktorými prešlo Poľsko, ako aj o osobnej obeti poľského prezidenta v hnutí Solidarita. Ceníme si jeho príspevok k nezávislosti a slobode Poľska".
      
Nemecká kancelárka Angela Merkelová: "Som hlboko zdrvená nehodou lietadla a smrťou poľského prezidenta."
      
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy:
"Lech Kaczynski zasvätil svoj život pre Poľsko. Bol neoblomným obhajcom myšlienok, v ktoré veril. Bojoval s presvedčením za hodnoty, na ktorých založil svoju politiku: demokraciu, slobodu a boj proti totalite".
      
Ministerstvo zahraničných vecí USA:
"Je to hrozná tragédia pre Poľsko. Vyjadrujeme poľskému ľudu našu najhlbšiu sústrasť."
      
Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt: "Čo sa stalo, je ohromná katastrofa pre našu spriatelenú krajinu. Myslíme teraz na rodiny a blízkych zosnulých, ako aj na celý poľský národ".
      
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen:
"V mene NATO aj mojom vyjadrujem najúprimnejšiu sústrasť poľskému ľudu, ako aj rodinám prezidenta a jeho manželky, a tým, ktorí prišli o život pri tomto hroznom nešťastí. Je to ich osobná tragédia a tragédia celého Poľska."
      
Slovenský prezident Ivan Gašparovič: "V tejto zdrvujúcej chvíli pre celý poľský národ i pre rodiny pozostalých vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť rodinám obetí i bratskému poľskému národu."

Slovenský premiér Robert Fico: "Chcem vysloviť hlbokú a úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a celému Poľsku. Pre nás to je čosi, čo sa dá naozaj ťažko pochopiť, pretože každý z nás pôsobí v politike a používa rovnaké spôsoby prepravy, vie, ako sú tieto cesty zabezpečované."
      
Predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek: "Je to nepredstaviteľná tragédia celoeurópskeho rozsahu."

Prvý postkomunistický prezident Lech Walesa: "To je ďalšie nešťastie po Katyni. Tam sa nám snažili sťať hlavu a teraz tam zahynula elita nášho národa. Je to pre národ veľká strata, ktorú len ťažko pôjde doplniť."
      
Bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski: "Je to rana, ktorá sa len tak nezacelí. Chýbajú mi slová, aby som vyjadril svoj žiaľ. Tá prekliata Katyň."
      

Kňaz pri pamätníku v Katyni: "Pomodlime sa teraz za všetkých, ktorí tu ležia pochovaní, i za tých, ktorí dnes zomreli."

Ruský prezident Dmitrij Medvedev: "Ja, ako aj všetci občania Ruska, sme tragickú smrť prezidenta Poľskej republiky pri havárii neďaleko mesta Smolensk na ceste na spomienkové podujatie do Katyne prijali s obrovským zdesením a smútkom," citovala ruského prezidenta tlačová agentúra RIA Novosti.

Medvedev prisľúbil podrobné prešetrenie incidentu v spolupráci s poľskými úradmi.
      
Ruský premiér Vladimir Putin zatelefonoval poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi, ktorému vyjadril sústrasť nad tragickou nehodou pri Smolensku.

Americký prezident Barack Obama označil tragicky zosnulého prezidenta Kaczynského za výnimočného štátnika, ktorý mal v Spojených štátoch autoritu ako politik presadzujúci slobodu a hodnoty ľudskej dôstojnosti. "Naše myšlienky a modlitby sú s rodinou Kaczynských a pozostalými tých, ktorí prišli o život pri tejto tragickej leteckej havárii, ako aj s celým poľským národom".

Pápež Benedikt XVI. podľa kondolenčného telegramu prijal smrť poľského prezidenta s "hlbokým zármutkom". Pápež ubezpečil poľský ľud, že v týchto ťažkých časoch je s ním.
      
Britská kráľovná Alžbeta II. vyjadrila najhlbšiu sústrasť poľskej vláde a poľskému ľudu, napísal Buckinghamský palác.
      
Taliansky premiér Silvio Berlusconi: "Je to veľká strata, ktorá zasiahla našu spriatelenú krajinu. Moje srdce je s nimi".
      
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun: "Prezident Kaczynski znamenite a s odvahou slúžil svojej krajine a ľudu. Bol zaslúžene rešpektovaný medzinárodným spoločenstvom. Že zomrel na ceste za udalosťou, ktorá bola dôležitou pre zmierovanie medzi Poľsko a Ruskom, je obzvlášť dojímavé".

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč: "Ukrajina prijala správu o havárii lietadla s veľkým smútkom a nevýslovným žiaľom. Zdieľame hlboký zármutok zo straty pre nám blízky poľský ľud, s ktorým spoločne oplakávame obete".

Zdielať na

Najčítanejšie správy