Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Poľsku budú predčasné prezidentské voľby
Zdielať na
Zahraničie

V Poľsku budú predčasné prezidentské voľby

Predseda dolnej komory poľského parlamentu Bronislaw Komorowski prevezme prezidentské povinnosti

"V súlade s platnou ústavou našej krajiny, budeme musieť usporiadať predčasné prezidentské voľby. Dočasne bude funkciu prezidenta automaticky vykonávať predseda dolnej komory zákonodarného zboru Bronislaw Komorowski," povedal Pawel Gras agentúre Reuters.

Predčasné prezidentské voľby v Poľsku sa uskutočnia najneskôr do 20. júna. Oznámil to Pawel Graś.

"Vyplýva to zo zákona a ústavy," informoval v reakcii na dnešnú tragickú haváriu vládneho lietadla.

Plebiscit by sa potom mal uskutočniť najneskoršie do dvoch mesiacov od dátumu predčasných prezidentských volieb.

Predseda dolnej komory poľského parlamentu Bronislaw Komorowski prevezme po smrti prezidenta Lecha Kaczynského v súlade s ústavou prezidentské povinnosti. "Bronislaw Komorowski, predseda Sejmu, je na ceste do Varšavy z Gdansku," kde sa v čase tragédie v sobotu ráno nachádzal, informovala jeho kancelária.

Komorowski je bývalý protikomunistický disident pochádzajúci z aristokratickej rodiny a zároveň oficiálny kandidát vládnej strany Občianska platforma v najbližších prezidentských voľbách pôvodne plánovaných na jeseň. Bol by vyzývateľom zástupcu konzervatívcov Kaczynského, ktorý sa chcel uchádzať aj o druhé funkčné obdobie, hoci svoju kandidatúru nestihol oficiálne oznámiť.

Komorowski vyhlásil v krajine týždenný štátny smútok. V nedeľu o 12.00 h si Poľsko dvoma minútami ticha uctí obete smolenskej tragédie.

Premiér Donald Tusk zvolal podľa jeho slov na popoludnie do Varšavy mimoriadne zasadnutie kabinetu. Tusk je spolu s ostatnými vládnymi ministrami už na ceste do poľského hlavného mesta.

Poľský prezident Lech Kaczynski a jeho manželka zahynuli v sobotu spolu s 94 ďalšími cestujúcimi, keď ich lietadlo havarovalo v hmle počas pristávania na západe Ruska. Lietadlo zoťalo vrcholky stromov a rozbilo sa na časti. Prezidentským lietadlom typu Tupolev TU154M letelo spolu 96 ľudí, z toho 88 členov delegácie. Podľa ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti mohla byť príčinou tragédie chyba pilota. Haváriu nikto neprežil.

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že na zozname cestujúcich približne hodinového letu z Varšavy do Smolenska bolo 89 pasažierov. Jeden z nich sa k odletu nedostavil.

;hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="489" width="620">


Zväčšiť mapu

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy