Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
British Airways a Iberia sa spojili
Zdielať na
Zahraničie

British Airways a Iberia sa spojili

Zdroj: TASR/Paul White,Max Nash

V novej spoločnosti budú mať akcionári BA 55-% podiel, Iberie zvyšok

Podľa dohody vznikne nový holding, ktorý bude patriť obom leteckým spoločnostiam. Jej hlavnými letiskami zostanú Londýn a Madrid, ale centrálu bude mať v britskom hlavnom meste. Jej šéfmi sa stávajú za BA Willie Walsh, za Iberiu Antonio Vazquez. Obe spoločnosti budú zatiaľ lietať so svojím terajším označením.

Vlani prepravili 61,5 milióna cestujúcich a denne uskutočňuje 1700 letov. Počet zamestnancov holdingu prevyšuje 60.000. Spolu disponuje 419 lietadlami, ktoré lietajú na 405 letísk. Nová spoločnosť má trhovú hodnotu 8 miliárd USD (6 miliárd eur).

Nová letecká spoločnosť bude finančne podstatne silnejšia a dokáže lepšie súťažiť s európskymi leteckými gigantmi Air France-KLM a Lufthansa. Synergický efekt spojenia síl BA a Iberie by mal priniesť do roku 2015 zníženie nákladov o 550 miliónov eur ročne.

Zlúčenie BA a Iberie nepovedie k radikálnemu obmedzeniu počtu ich liniek. Iberia prináša do novej spoločnosti prevahu na leteckom trhu medzi Európou a Latinskou Amerikou, BA sú silné na linkách medzi oboma brehmi Atlantiku a v letoch z Európy do ázijských krajín.

Obe spoločnosti čakajú od Airbusu a Boeingu dodanie 58 lietadiel za 9,3 miliardy USD. Z nich by mal Airbus vyrobiť 32.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy