Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Diplomat v lietadle fajčil, zapálené topánky boli žart
Zdielať na
Zahraničie

Diplomat v lietadle fajčil, zapálené topánky boli žart

Zdroj: Stewart Butterfield/ilustračné

Nenašli sa nijaké výbušniny a predstavitelia amerických bezpečnostných zložiek ani nepredpokladajú, že muž sa pokúšal niekoho zraniť

Nenašli sa nijaké výbušniny a predstavitelia amerických bezpečnostných zložiek ani nepredpokladajú, že muž sa pokúšal niekoho zraniť. Diplomata identifikovali ako Muhammada Al-Madadiho z Kataru.

K incidentu, ktorý vyvolal obavy z bombového atentátu, došlo tri mesiace po nevydarenom teroristickom útoku v lietadle, smerujúcom do Detroitu. Nigérijčan sa stroj pokúsil vyhodiť do vzduchu na prvý sviatok vianočný. Odvtedy sú bezpečnostné zložky vo vysokej pohotovosti.

Podľa vyšetrovateľov sa Al-Madadiho pýtali na dym na toalete a zažartoval, že si chcel zapáliť topánky. To sa očividne vzťahovalo na prípad Richarda Reida z roku 2001, ktorý mal bombu v topánke.

Na palube premohli diplomata tzv. leteckí šerifovia a vypočúvali ho. Boeing 757 spoločnosti United Airlines so 157 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky bezpečne pristál na medzinárodnom letisku v Denveri v Colorade.

Po tom, čo pilot nahlásil núdzový prípad, vzlietli stíhačky a odprevadili lietadlo na letisko, kde stroj odstavili v uzavretom areáli. Muža vypočúvali ešte hodiny po pristátí. Nebolo zrejmé, či bude čeliť nejakému obvineniu.

Amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý je na ceste do Prahy, dnes ráno informovali o prípade pasažiera, zadržaného v súvislosti s incidentom.

Obamovi udalosť vysvetlili generál Jim Jones, poradca v otázkach národnej bezpečnosti, a tiež náčelník štábu národnej bezpečnosti Denis McDonough. Prezidenta uistili, že boli prijaté náležité opatrenia pre bezpečnosť cestujúcich a prípad sa vyšetruje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy