Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obama: Nová jadrová doktrína je významný krok vpred
Zdielať na
Zahraničie

Obama: Nová jadrová doktrína je významný krok vpred

Zdroj: SITA/Ben Curtis

Americký prezident predstavil novú politiku obmedzenia jadrových zbraní, zároveň však poslal Iránu a Severnej Kórey výstrahu.

Oznámenie o novej doktríne prišlo dva dni pred tým, ako Obama podpíše v Prahe s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom novú historickú dohodu START o obmedzení jadrových zbraní, a pred budúcotýždňovým summitom o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone.

Obamova administratíva vypracovala novú jadrovú doktrínu, ktorá podľa prezidenta znamená "významný krok vpred" v zmenšovaní úlohy atómových zbraní v bezpečnosti USA, ale tiež v zmenšovaní globálneho nebezpečenstva nukleárnych zbraní.

"Najväčšou hrozbou pre USA a celosvetovú bezpečnosť už nie je výmena (útok) jadrových zbraní medzi dvoma štátmi, ale jadrový terorizmus násilných extrémistov a šírenie nukleárnych zbraní v narastajúcom počte štátov," uviedol Obama vo vyhlásení.

Prezident ďalej vo vyhlásení napísal, že nová stratégia zachová pre USA "bezpečný, dobre chránený a účinný zastrašovací zbrojný arzenál", keďže vo svete stále existujú atómové zbrane.

"Naša národná bezpečnosť a bezpečnosť našich spojencov i partnerov môžu byť čoraz viac chránené nedostižnou kapacitou konvenčných zbraní Ameriky a jej silnou raketovou obranou," konštatoval Obama.

Obama sa zaviazal, že USA nebudú vykonávať skúšky atómových zbraní, vyvíjať nové jadrové hlavice, ani sa snažiť o nové nukleárne zbrane. Konzervatívni kritici Obamu tvrdia, že jeho prístup v tejto oblasti je naivný a mohol by ohroziť národnú bezpečnosť.

USA sa prvýkrát vzdávajú použitia atómových zbraní proti krajinám nevlastniacim jadrové zbrane, čo je obrat v porovnaní s Bushovou érou. Bushova administratíva hrozila nukleárnemu odvetou v prípade biologického alebo chemického útoku.

Obamov prevratný záväzok má však závažnú podmienku. Odvety americkými jadrovými zbraňami budú ušetrené tie štáty, ktoré budú dodržiavať Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Irán a Severná Kórea teda pred nimi nebudú uchránené.

Šéf OSN pochválil novú jadrovú stratégiu USA

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pochválil novú jadrovú stratégiu Spojených štátov amerických pod vedením Baracka Obamu. Podľa neho je to krok v správnom čase správnym smerom.

Šéf OSN víta, že sa Obama prihlásil k svetu bez jadrových zbraní. Uviedla to dnes v New Yorku hovorkyňa Pan Ki-muna.

Podľa nej sa Pan spolieha na to, že USA spolu s inými jadrovými veľmocami prevezmú vedenie a ďalej budú znižovať a nakoniec celkom eliminovať úlohu jadrových zbraní v rámci bezpečnostnej politiky.

To by pomohlo pokroku tak v atómovom odzbrojení, ako aj zastavení rozširovania jadrových zbraní, uviedla hovorkyňa Marie Okabe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy