Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
USA sprísňujú kontroly pasažierov
Zdielať na
Zahraničie

USA sprísňujú kontroly pasažierov

Zdroj: TASR/Cynthia Boll

Zmena prišla po obvineniach z rasovej diskriminácie

Odteraz budú sprísnené bezpečnostné kontroly uplatňovať na všetkých cestujúcich zo zahraničia, oznámila ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová.

Nové bezpečnostné opatrenia sú výsledkom revízie, ktorú nariadil prezident Barack Obama po neúspešnom vianočnom pokuse vyhodiť do vzduchu lietadlo smerujúce z Holandska do Detroitu. Ich súčasťou budú skríningy náhodne vybraných zahraničných cestujúcich, ich osobné prehliadky či kontrola detektormi na výbušniny.

Ministerka pre vnútornú bezpečnosť povedala, že nový systém bude "využívať aktuálne spravodajské informácie ...s cieľom účinnejšie zabrániť vznikajúcim teroristickým hrozbám".

Systém nahradí mimoriadne opatrenia, vyhlásené po neúspešnom pokuse o bombový atentát z 25. decembra 2009. USA po ňom zostavili zoznam 14 krajín, ktoré obvinili zo stykov s teroristami.

Cestujúci z týchto krajín sa doteraz museli na letiskách podrobovať mimoriadne prísnym bezpečnostným kontrolám. Obhajcovia občianskych práv kritizovali americký zoznam pre rasovú diskrimináciu.

Mladý Nigérijčan, ktorý chcel na Vianoce odpáliť bombu v americkom lietadle, prešiel na letisku v Holandsku bezpečnostným filtrom s výbušninou ukrytou pod oblečením. A to napriek tomu, že jeho žiadosť o vízum mala nedostatky, jeho meno bolo na americkom zozname ľudí, ktorých treba sledovať a jeho otec upozornil Američanov na synove militantné aktivity s niekoľkomesačným predstihom.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy