Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Česi na Veľký piatok pracujú
Zdielať na
Zahraničie

Česi na Veľký piatok pracujú

Zdroj: cyrilsvoboda.cz

Dnes je Veľký piatok, ale Česi pracujú

"Po voľbách to skúsime znovu," povedal Svoboda pre portál iDNES.cz. V rade krajín sa dnes nepracuje, ale v Česku zatiaľ politici voľno na tento deň nepresadili. Pre kresťanov je Veľký piatok kľúčový, pripomína ukrižovanie Ježiša Krista. "Všetkým ľuďom, nielen veriacim, prospeje, keď sa na jeden deň zastavia a zamyslia sa sami nad sebou," obhajuje myšlienku štátneho sviatku Svoboda.

Zástancovia nového sviatku v kalendári už svoj návrh presadili v Senáte, lenže v Snemovni kvôli zablokovaným sporom zostal zákon ležať a do volieb ho už poslanci neschvália. Preto to po voľbách ľudovci chcú skúsiť znovu.

Veľký piatok uznávajú ako oficiálny sviatok napríklad Veľká Británia, Fínsko, Holandsko, Španielsko. V Dánsku a Nórsku je oficiálnym sviatkom aj Zelený štvrtok.

Česko má 13 štátnych sviatkov, ktoré sú zároveň dňami pracovného pokoja. Sviatkov sa však slávi len 12, pretože 1. januára je zároveň Nový rok i Deň obnovenia samostatného českého štátu. Napríklad v Španielsku je štátnych sviatkov 18 a v Nórsku dokonca 19.

Zdielať na

Najčítanejšie správy