Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Grécko je uspokojené
Zdielať na
Zahraničie

Grécko je uspokojené

V Bruseli sa skončilo jarné zasadnutie Európskej rady

Celkové odobrenie ekonomických priorít pre nasledujúce desaťročie sa nekonalo, v oblasti presadenia cieľov v boji proti klimatickým zmenám je reakcia vlažná, ale v prípade formy prípadného "vytrhnutia" Grécka z ekonomickej krízy krajiny eurozóny sa k dohode dospelo.

Oficiálna agenda podujatia sa sústredila na komisiou vypracovaný návrh ekonomickej stratégie pod názvom Európa 2020. "Mali sme na muške päť hlavných cieľov európskeho modelu, ktoré sa dajú zhrnúť takto - chceme silnú ekonomiku s dôrazom na životné prostredie a sociálnu oblasť. Chceme byť príkladom pre celý svet," opísal koncept plánu stály predseda Európskej rady Herman van Rompuy.

Hlavy štátov a vlád sa síce dohodli na prijatí obsahových princípov stratégie, no k zhode na číselných vyjadreniach niektorých cieľov sa zatiaľ stavali aktéri skepticky. Nové vyčíslenia v oblastiach, z ktorých sa tento týždeň čísla vypustili, má ponúknuť EK už na najbližšej Európskej rade v júni.

Ide najmä o oblasti ako boj proti chudobe a vzdelanie. Stranám sa nepáčili najmä čísla o 20 miliónoch ľudí, ktorých mala únia za desať rokov vytiahnuť z chudoby, ďalej tri percentá z HDP, ktoré by členské štáty vynaložili ročne na vedu a výskum, či do roku 2020 dosiahnutá 75-percentná zamestnanosť populačného segmentu vo veku 20-65 rokov.

"Národné ciele sú veľmi dôležité v dosahovaní tých európskych, preto na ne teraz budeme viac prihliadať," naznačil zmenu v koncepcii vnímania priorít predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Druhý deň rokovaní sa niesol v tieni toho prvého. Všetky podstatné záležitosti sa doriešili už vo štvrtok a na piatok zostalo okrem klimatických tém len potvrdenie záverov z prvého dňa. Štvrtok priniesol kľúčové rozhodnutie - mimo oficiálneho programu - v prípade finančne kolabujúceho Grécka.

Tým bola dohoda štátov eurozóny na forme pripravenej finančnej pomoci v prípade, že Gréci nezvládnu svoj boj vlastnými silami. "Finančné trhy pracujú s faktami, nie s fikciou. Preto je dôležité to, čo sme dosiahli vo štvrtok," podotkol Barroso.

Pohľad EÚ na boj proti klimatickým zmenám sa naďalej nestretáva s veľkým pochopením vo zvyšku sveta. Túto skutočnosť potvrdil aj minuloročný klimatický summit v Kodani, z ktorého odišla po neschopnosti dospieť ku svetovému konsenzu najmä EÚ sklamaná.

"V oblasti boja proti klimatickým zmenám sme po Kodani pochopili, že musíme ísť krok za krokom v dosahovaní našich zámerov a presviedčaní zvyšku sveta o ich správnosti," naznačil ubratie z rétoriky o ambicióznych plánoch van Rompuy.

Na Európsku úniu čaká najbližšie zasadnutie skupiny G20 v dňoch 26. a 27. júna. EÚ na ňom bude samostatným účastníkom, navyše členom "dvadsiatky" sú zvlášť aj Francúzsko, Nemecko, Taliansko.

Lídri v Bruseli všeobecne hovorili aj o spoločnom postoji vo veci nastolenia nových zásad fungovania svetovej ekonomiky. "Sme pripravení priniesť naše príspevky k navrhnutiu svetovej ekonomickej reformy. Je kľúčové, aby sme prácu 'doma' dokončili a ukázali partnerom, čo sa nám podarilo vykonať na poli riadenia, kontroly a boja proti protekcionizmu," povedal Barroso.

Zdielať na

Najčítanejšie správy