Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Summit priniesol dohodu na Grécku
Zdielať na
Zahraničie

Summit priniesol dohodu na Grécku

Zdroj: SITA

Európska rada dosiahla po prvom dni rokovaní dohodu na Grécku

Aj keď v programe rokovania oficiálne téma Grécka nefigurovala, stály predseda Európskej rady Herman van Rompuy bol po náročných rokovaniach s výsledkom spokojný. Tým bola forma poskytnutia pomoci od 16 štátov eurozóny pre hrozivo vyzerajúcu fiškálnu situáciu v juhoeurópskej krajine.

"Pracovali sme už na vyjadrení našich zámerov 11. februára na predchádzajúcom summite. Teraz sme to otočili v konkrétnejšiu rétoriku. Vznikol mechanizmus na jednej strane s Medzinárodným menovým fondom, na druhej strane s podmienenou pomocou z Európy. Je to hybridný mechanizmus, ale s prevahou európskej podmienenej pomoci. Postavili sa zaň všetci členovia a bude odštartovaný systém za pomoci pravidiel, ktoré stanoví spoločne Európska komisia a Európska centrálna banka. Dúfame spolu s Gréckom, že tieto mechanizmy nebudeme musieť nikdy spustiť," zhrnul aktuálne riešenie "gréckeho problému" Belgičan.

Komisia mala na starosti návrh ekonomického programu únie pre nasledujúcich 10 rokov, no medzi jeho zverejnením - José Manuelom Barrosom a kolégiom komisárov - a časom summitu, kde by sa lídri mohli dohodnúť na kompletnom texte, bolo k dispozícii málo času.

"Pozreli sme sa na priority strednodobého charakteru. Musíme sa sústrediť na rast, ktorý bol veľmi poznačený krízou, ale aj na jeho formu. Komisia sa pokúsi prísť s novými praktickými nápadmi hneď od zajtra a tie bude konzultovať interaktívne s členskými štátmi. Chceme vyjsť s jasnejšími cieľmi v júni, ale myslím si, že sme dnes urobili pokrok," vyjadril sa už v piatok nad ránom na tlačovej konferencii prvý muž EK.

Druhý deň rokovaní sa bude niesť v znamení plánovaných spoločných krokov v boji proti klimatickým zmenám, v tejto téme sa očakáva široký konsenzus. Posledným bodom summitu bude prijatie jeho záverov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy