K štedrovečernému stolu si doprajte morča. Je lacné a chutné
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: mizvieratka.estranky.cz
Morčatá majú v obľube ku konzumácii Peruánci
Predstavitelia pobrežnej provincie Callao v pondelok pre televíziu Associated Press vyzdvihli, že tento andský hlodavec má veľa výhod - je lacný a je nízkotučnou alternatívou k morke alebo pečenému bravčovému na Štedrý večer.
Peruánci jedia morčatá už dlho. Náklady na ne pre sedem či osem ľudí vyjdú v prepočte na iba 70 Sk. "Myšlienka je ponúknuť ľuďom chutný, ekonomický variant," povedal úradník provincie Mario Sanquinity.
Prezentácia zahŕňala aj živé morča prezlečené za Santa Clausa a osem ďalších morčiat smažených, grilovaných a pečených v tradičných pokrmoch z rozličných oblastí Peru.
Silvia Carazasová povedala, že morča "je bohaté na proteíny a má nulový cholesterol, čo je veľmi dôležité pre tých, ktorí sledujú svoju váhu." Malé kúsky bieleho mäsa sú často prirovnávané ku králičiemu mäsu či tmavej hydine.
Morča nazývané v Peru "cuy" má v andskej kultúre dôležité miesto. Obraz Poslednej večere, ktorý visí v hlavnej katedrále sídelného mesta Inkov Cuzco zobrazuje Ježiša a jeho 12 učeníkov, ako konzumujú morča.