Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
K štedrovečernému stolu si doprajte morča. Je lacné a chutné
Zdielať na
Zahraničie

K štedrovečernému stolu si doprajte morča. Je lacné a chutné

Zdroj: mizvieratka.estranky.cz

Morčatá majú v obľube ku konzumácii Peruánci

Predstavitelia pobrežnej provincie Callao v pondelok pre televíziu Associated Press vyzdvihli, že tento andský hlodavec má veľa výhod - je lacný a je nízkotučnou alternatívou k morke alebo pečenému bravčovému na Štedrý večer.

Peruánci jedia morčatá už dlho. Náklady na ne pre sedem či osem ľudí vyjdú v prepočte na iba 70 Sk. "Myšlienka je ponúknuť ľuďom chutný, ekonomický variant," povedal úradník provincie Mario Sanquinity.

Prezentácia zahŕňala aj živé morča prezlečené za Santa Clausa a osem ďalších morčiat smažených, grilovaných a pečených v tradičných pokrmoch z rozličných oblastí Peru.

Silvia Carazasová povedala, že morča "je bohaté na proteíny a má nulový cholesterol, čo je veľmi dôležité pre tých, ktorí sledujú svoju váhu." Malé kúsky bieleho mäsa sú často prirovnávané ku králičiemu mäsu či tmavej hydine.

Morča nazývané v Peru "cuy" má v andskej kultúre dôležité miesto. Obraz Poslednej večere, ktorý visí v hlavnej katedrále sídelného mesta Inkov Cuzco zobrazuje Ježiša a jeho 12 učeníkov, ako konzumujú morča.

Zdielať na

Najčítanejšie správy