Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poplach v Číne! Enterovirus 71 zabil ďalšieho človeka
Zdielať na
Zahraničie

Poplach v Číne! Enterovirus 71 zabil ďalšieho človeka

Enterovirus 71, ktorý zabil 22 detí vo východnej Číne zabíja ďalej. Podľahol mu už aj 18-ročný mladík. <b>VIDEO: lekári a malí pacienti</b>

Rýchlo sa rozšírujúci vírus, ktorý zabil 22 detí vo východnej Číne si našiel novú obeť. Podľahol mu 18-ročný chlapec z južnej provincie Guangdong.

Mal podozrivé infekčné ochorenie rúk, nôh a úst, ktoré pravdepodobne napadol enetrovírus 71 alebo EV71. Nebezpečný vírus sa začal šíriť v meste Fuyang vo východnej provincii Anhui začiatkom marca, ale informácia o ňom sa dostala do médií len pred týždňom. Odvtedy zaznamenali už 789 prípadov.

Vírus sa šíri najmä kontaktom s nakazeným pľuzgiermi alebo výkalmi. Môžu spôsobiť vysoké horúčky, ochrnutie a zväčšenie mozgu. Neexistuje žiadna vakcína alebo antivírový prostriedok, ktorý by vírus vyliečil alebo pomohol k obrane proti nákaze.

Na domoch, kde bývajú nakazení ľudia začali písať znaky a ulice nasprejovali dezinfekčným prostriedkom. "Chceme sa v prvom rade postarať o prevenciu a dať ľuďom viac informácií, aby vedeli o tomto ochorení čo najviac," povedal minister zdravotníctva Liu Quan.

Takmer všetci infikovaní boli deti vo veku menej ako 6 rokoch a väčšina z nich menej ako 2 roky. Doteraz 3321 prípadov prinieslo 798 pacientov, ktorí boli hospitalizovaní. Ďalších 48 je vo vážnom stave,

Zdielať na

Najčítanejšie správy