Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Výbuch pri mešite zabil 13 a zranil minimálne 45 osôb
Zdielať na
Zahraničie

Výbuch pri mešite zabil 13 a zranil minimálne 45 osôb

Výbuch pri vchode do jemenskej mešity zabil v piatok 13 osôb a minimálne 45 zranil, informovali o tom polícia a svedkovia. O príčine výbuchu v regióne Sáda, ohnisku pôsobenia šiitských militantov, sú zatiaľ k dispozícii iba protichodné svedectvá. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Výbuch pri vchode do jemenskej mešity zabil v piatok 13 osôb a minimálne 45 zranil, informovali o tom polícia a svedkovia. O príčine výbuchu v regióne Sáda, ohnisku pôsobenia šiitských militantov, sú zatiaľ k dispozícii iba protichodné svedectvá.

Podľa niektorých svedkov pred vchodom do mešity vybuchol zaparkovaný mikrobus, iní hovoria, že pred mešitou vybuchla motorka naložená výbušninami. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Nálož explodovala práve v čase, keď stovky veriacich opúšťali po piatkových modlitbách mešitu Bin Salman. Ako potvrdila polícia, predbežné údaje hovoria o 13 obetiach a 45 zranených. Skoršie správy hovorili o desiatkach zranených a sanitkách, ktoré sa ponáhľali na miesto nešťastia. Podľa svedkov terčom útoku mohol byť miestny imám, ktorý však vyviazol bez zranení.

V Jemene, odkiaľ pochádza vodca al-Kájdy Usáma bin Ládin, došlo v posledných rokoch k viacerým útokom. Al-Kájda sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný útok, pri ktorom v októbri 2000 zahynulo 17 amerických námorníkov na torpédoborec USS Cole v strategickom južnom prístave Aden. Brigády Jund al-Jemen sa prihlásili k predchádzajúcim útokom na belgických a španielskych turistov v Jemene, jednej z najchudobnejších krajín sveta.

Zložitú situáciu v krajine ešte väčšmi zhoršuje šiitské povstalecké hnutie na hornatom severozápade, ktoré si od roku 2004 vyžiadalo tisícky obetí. Jemen je zaplavený zbraňami a podľa štatistík na jedného obyvateľa pripadajú takmer tri strelné zbrane. Posledné obdobie sa nieslo v znamení pouličných nepokojov pre zvyšovania cien potravín alebo nábor do armády na juhu krajiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy